Zorg voor weerstand

Met het aanbreken van het natte en koude seizoen is het gesnotter en gehoest in volle gang. Hoe kun je jezelf wapenen tegen de invloeden van het slechte weer en welke rol spelen vitamines en mineralen hierbij? Gezondheidsnet en Kruidvat geven advies.

Nu de temperaturen dalen en regen het buitenleven beheerst, verschuift het dagelijkse leven meer naar binnen. Van het nemen van de bus of trein in plaats van de fiets tot gezellige avonden in overvolle cafés en restaurants, overal liggen de gevaren van bacteriën en virussen op de loer. Het is dan ook cruciaal om extra aandacht te besteden aan het versterken van je weerstand, vooral in de koude seizoenen.

Zelfzorgmiddelen

Bij de Kruidvat drogist zijn er voedingssupplementen te vinden die je weerstand ondersteunen, evenals zelfzorgmiddelen voor momenten van hoesten en proesten. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze deskundige drogist voor advies over hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op het snotterseizoen. Daarnaast zijn er stappen die je zelf kunt nemen:

  1. Blijf Actief: Beweging speelt een cruciale rol in het behouden van een optimale weerstand. De aanbevolen norm voor volwassenen is 150 minuten matige tot intensieve inspanning per week. Of het nu gaat om wandelen, fietsen, zwemmen of wat zwaardere huishoudelijke taken, zoals ramen wassen of werken in de tuin, regelmatige lichaamsbeweging verkleint het risico op chronische ziekten en bevordert een goede gezondheid.
  2. Slaap en Ontspanning: Naast inspanning is ontspanning van groot belang. Je lichaam heeft gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig om goed te herstellen en op te laden. Stress en vermoeidheid hebben een negatieve invloed op het afweersysteem. Zorg dus voor een goede nachtrust en neem de tijd om te ontspannen.
  3. Weerstandsvitamines: Een gezond en gevarieerd dieet levert dagelijks voldoende vitaminen en mineralen op. Enkele vitamines die een rol spelen bij weerstand zijn:
  • Vitamine A (lever, margarine, halvarine)
  • Vitamine B6 (aardappelen, bananen, bruinbrood)
  • Foliumzuur (vitamine B11)
  • Vitamine B12
  • Vitamine C (groenten en fruit)
  • Vitamine D (vette vis, halvarine, margarine)

Voor specifieke groepen, zoals kinderen tot 3 jaar, mensen met een donkere huid, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70, wordt het aanbevolen om vitamine D supplementen te overwegen. Wat betreft mineralen ondersteunen koper, seleen, ijzer en zink het immuunsysteem.

Bron: gezondheidsnet