Zo ambachtelijk dat je het niet hoeft uit te leggen…

Ooms is apotheker met drie vestigingen in Katwijk aan Zee. Samen met drie collega’s vormt hij BronPharma, dat het métier van zelfbereiden inzet om unieke producten te ontwikkelen. Het zelf bereiden vindt hij boeiend, maar ook noodzakelijk: “Weet je, er zijn toch veel producten waarvan ik vind dat ze niet of niet goed werken. Dus als je dan vragen krijgt van klanten naar iets beters, of iets dat beter aansluit op hun behoefte, dan ga je dat zelf ontwikkelen. En er zijn veel bruikbare protocollen om werkzame producten te ontwikkelen die dicht bij de natuur staan. En de techniek is verbeterd, we kunnen veel betere producten maken dan vroeger.”

In zijn apotheek werkt Ooms aan onder meer aan zalven, crèmes, hoestdranken en oordruppels. “Ik heb daarvoor een vaste bereidingsruimte voor bereiding, maar ook capsules, poeders en crèmes: het oude ambacht. Daarbij heb je contact met collega’s die dat ook doen. Zo is BronPharma ontstaan: samen met collega-apothekers Bas Bruines, Rob de Wolf en Siebold de Boer zijn we unieke producten gaan ontwikkelen.”

In 2008 ontwikkelde de groep een eigen hoestdrank. “Bas Bruines, dat is de oerbereider van onze hoestdrank. In 1988 is hij begonnen als apotheker en een van de eerste bereidingen was een aloude hoestdrank gebaseerd op carrageen. Daar ligt de basis van Hoestdrankmakers sinds 1988!”, zegt Ooms. “In de Zelfzorgstandaard van de brancheorganisatie van apothekers KNMP is al vastgesteld dat medicinale toevoegingen in hoestdranken niet nodig zijn. Voor het verlichten van hoest-en keelklachten zijn natuurlijke ingrediënten als honing, althea (=heemstwortel), tijm en suiker het meest effectief. Zeker als ze in de meest pure vorm worden gebruikt, zoals in de Elixers van het nieuwe merk Hoestdrankmakers. Onze hoestdrank is gebaseerd op eigen onderzoek en peer study. De belangrijkste conclusie: het enige dat écht werkt bij hoesten is honing. Maar dan wel een hoog percentage honing. Een belangrijk detail, omdat voor een hoestdrank de honing altijd opgelost moet worden in water. Maar bij veel hoestdranken wordt de honing wel erg verdund,  of er wordt een chemisch gemodificeerde honing toegepast. Wij zorgen voor een bijzonder hoog percentage van 42% natuurzuivere acaciahoning – die honing is het meest werkzaam, en kristalliseert niet uit bij lage temperaturen. Daarnaast werken we met echt tijmextract, dat de keel verzacht en ook de smaak verbetert. Naast hoestdrank op basis van acaciahoning en thijm, brengen we ook een hoestdrank op basis van althea-honing. Als de combinatie honing & tijm niet bevalt, hebben wij dus een net zo effectief alternatief. Je koopt tenslotte ook geen fles wijn die niet smaakt! Zker niet als je het vier- tot zesmaal daags moet innemen.”

Ambachtelijkheid

Daarmee heeft de groep al sinds 2008 een range van vier hoestdranken ontwikkeld – maar niet onder de naam Hoestdrankmakers.

“Nee, dat is pas sinds twee jaar zo. Oorspronkelijk was het allemaal namelijk veel kleinschaliger. De een zit in Bodegraven, dus die verkocht het onder de naam ‘Bodegraafse Hoestdrank’, een ander zit in Schagen, dus dat werd ‘Westfriese hoestdrank’. Ieder dorp zijn eigen hoestdrank. We hadden een productielocatie waar we uiteindelijk tot 50 liter per keer konden produceren, en dat was voldoende voor die tijd.”

Maar de hoestdrank begon steeds beter te verkopen, vertelt Ooms: “Op een gegeven moment stonden we ook op consumentenbeurzen, en de vraag werd steeds groter. Op dat moment houdt het op, dan kun je dat als vier apothekers niet meer aan.”

De naam was inmiddels wel al gewijzigd, zegt hij: “Je kunt niet voor elk dorp een eigen etiket ontwikkelen, dus in 2017 hebben we een ontwerpbureau in de arm genomen – die werken ook voor Coca-Cola – en hebben Hoestdrankmakers ontwikkeld. Wij vonden het erg belangrijk dat ons product onze ambachtelijkheid uitstraalde, en dat meteen duidelijk was wat je kocht.”

Het succes nam daarna alleen maar toe, zegt Ooms. “Zozeer dat we op een gegeven moment echt moesten uitkijken naar een distributeur. En toen kwam Emonta om doe hoek kijken. Directeur Luuk Swiers kende ik al van mijn tijd bij Terafarm, en ik kreeg via Linkedin weer contact met hem. Ik heb hem uitgenodigd om eens met hem te gaan praten, en het klikte.”

Swiers beaamt dat: “We hebben 11 juni de eerste kop koffie gedronken en kwamen al snel tot de conclusie dat we dit samen moesten gaan doen: Piet en zijn collega’s de ontwikkeling en productie, Emonta de marketing en distributie. Daarmee is het ook niet langer een merk dat alleen bij apothekers wordt verkocht: hiermee gaan we echt de drogisterijmarkt veroveren.”

Nog lekker ook

De range elixers van Hoestdrankmakers die nu op de markt brengt bestaat uit vier varianten: Honing & Tijm Elixer, Althea & Tijm Elixer, Tijm Elixer en Drop Elixer.

“De productie moet daarmee wel worden opgeschaald”, zegt Ooms. “Die hebben we nu dus uitbesteed. Maar wij maken zelf nog steeds de extracten, zodat we de kwaliteit kunnen bewaken en garanderen.”

Swiers: “Het mooie is dat je een bestaand merk met een bestaande range op de markt brengt waarvan de belofte voor de cosument al in de merknaam ligt opgesloten. De naam zegt het helemaal, ook in een schap dat misschien vol ligt met hoestdrankjes. Het straalt ambachtelijkheid uit en geeft dus vertrouwen. Overigens zijn twee van de varianten – Honing & Tijm en Althea & Tijm, geregistreerd als medisch hulpmiddel”. Daardoor is de claim “voor alle soorten hoest” gewaarborgd.

“We hebben ook smaaktesten gedaan van hoestdrankjes”, vult Ooms aan. “Daaruit blijkt dat mensen veel hoestdrankjes ronduit vies vinden smaken. behalve Hoestdrankmakers. Veruit de meeste mensen reageren tijdens de test met: “Dit smaakt als de hoestdrank van vroeger!”. Dat vond ik een tekenende uitspraak.”

Beter en goedkoper

Hoestdrankmakers maakt het de consument dus op allerlei terrein makkelijk om voor het merk te kiezen; een helder, sprekend merk, een verrassend goede smaak, een bewezen effectief ingrediënt, maar ook een andere manier van communiceren, zegt apotheker Ooms. “Wij weten dat de meeste mensen die een hoestdrank kopen, de verpakking mét de bijsluiter bij thuiskomst weggooien. Dat is niet alleen zonde omdat de consument die informatie daarna niet meer kan terugroepen, maar het is ook niet echt milieuvriendelijk. Daarom hebben wij een QR-code op de verpakking gezet, waarmee de consument eenvoudig de bijsluiter kan downloaden.”

Per 1 oktober brengt Emonta Hoestdrankmakers naar het schap van drogisten, vertelt Swiers: “De schappenplannen van het najaar zijn al klaar, dus komen we in eerste instantie met een display, en een aanbieding waar je geen ‘nee’ op kunt zeggen. Het najaar gebruiken we dus om distributie op te bouwen. In het voorjaar, als we in de schappenplannen zijn opgenomen, zullen we ook above the line gaan communiceren. Hoestdrankmakers is een merk dat de consument niet zal laten staan. We behoren daarmee nu al tot de top van de hoestdranken. En qua prijs is Hoestdrankmakers ook erg interessant. We zijn dus beter én goedkoper.”