Run op hooikoortsmiddelen

Voor mensen die hooikoorts ervaren, zullen de komende dagen buitengewoon onaangenaam zijn. Met name vandaag zal de lucht extreem verzadigd zijn met pollen, wat resulteert in een aanzienlijke vraag naar hooikoortsmiddelen bij drogisterijen.

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) heeft gemeld dat deze middelen in grote aantallen worden verkocht. “Er wordt ook opmerkelijk veel advies gevraagd en verstrekt, waarschijnlijk omdat verschillende allergieën tegelijkertijd optreden,” aldus een woordvoerder.

Toename

De bloeiende grassen veroorzaken momenteel sterke allergische reacties bij meer dan twee miljoen mensen, volgens Buienradar. Symptomen zoals niezen, jeukende ogen, vermoeidheid, verminderde concentratie en slechter slapen zijn wijdverspreid. Drogisterijen, waaronder Kruidvat, merken een toename van ongeveer 40 procent in de verkoop van hooikoortsmiddelen ten opzichte van vorig jaar. Populaire keuzes zijn tabletten met cetirizine en loratadine, evenals neussprays en oogdruppels. De online vraag en verkoop van hooikoortsmiddelen is ook aanzienlijk, met duizenden dagelijkse zoekopdrachten.

Veel hooikoortsklachten

Volgens Etos is er al jaren een grotere vraag naar hooikoortsproducten, vooral naar tabletten. Een woordvoerder geeft aan dat tabletten veruit het meest populair zijn. Dit jaar is de vraag bij Etos iets hoger dan vorig jaar.

Volgens het gezondheidsinstituut Nivel hebben vorige week 223 op de 100.000 inwoners met hooikoortsklachten contact opgenomen met huisartsen. Dit is het hoogste aantal van dit jaar, hoewel het op dit moment niet significant verschilt van vorig jaar. Normaal gesproken bereikt het aantal hooikoortspatiënten een piek in de eerste drie weken van juni.