Voedingsgeneeskunde-congres 2024: Microbioom centraal in klinische benadering

Op 31 mei 2024 staat het jaarlijkse Voedingsgeneeskunde-congres weer op de agenda, met dit keer als thema ‘Microbioom, een klinische blik’. Onder het inspirerende voorzitterschap van huis- en leefstijlarts Lieneke van de Griendt belooft het opnieuw een bijzondere dag te worden.

Dit jaar staat de schijnwerper op het microbioom, het fascinerende ecosysteem van microben en lichaamscellen dat de mens in zich draagt. Het microbioom biedt ons een uitgebreid arsenaal aan middelen om voedingsstoffen en metabolieten te verwerken. Het congres benadrukt de onlosmakelijke band tussen ons microbioom en onze voeding.

Gezondheidswinst

Elk ziektebeeld, van astma tot alzheimer, weerspiegelt zich in de samenstelling van het darmmicrobioom. Daarom verdient het microbioom een vaste plek in de klinische praktijk. Het congres gaat dieper in op de stand van het onderzoek en verkent de mogelijkheden om via het microbioom ziekten te voorkomen en gezondheidswinst te behalen.

Het evenement brengt vooraanstaande experts samen die hun inzichten delen over het complexe microbiële landschap. De focus ligt op het interpreteren van laboratoriumresultaten en het formuleren van persoonsgerichte adviezen. Bovendien wordt er ingegaan op omgevingsinvloeden, zoals de relatie tussen het microbioom, leefstijl, voeding en pre- en probiotica.

Gevarieerd programma

Lieneke van de Griendt presenteert een gevarieerd programma met recent Nederlands onderzoek en internationale wetenschappelijke updates, waarbij de vertaalslag naar de klinische praktijk centraal staat. Keynote-sprekers zijn onder andere Marco van Es, oprichter van Bac2Nature, Trishla Sinha, arts en promovendus, Melanie Meijer, huis- en leefstijlarts, en Amine Zorgani, een deskundige in het analyseren van bestaande bewijzen met betrekking tot het microbioom.

Naast boeiende keynotes biedt het congres in 2024 opnieuw drie reeksen inspirerende workshops, een uitgebreide beurs en een gezellig happy hour. Voor deelnemers die snel beslissen, geldt een vroegboekkorting van €5, met een ticketprijs van €39,95 tot eind januari. Mis deze kans niet en boek nu via de ticketshop.

Voor meer info over het programma, sprekers, accreditaties en ticketshop: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/congres