Vitamine B12 als wapen tegen pijntjes en vermoeidheid

Vitamine B12, een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt bij de productie van rode bloedcellen, de aanmaak van DNA en de gezondheid van zenuwcellen, wordt vaak over het hoofd gezien. Ondanks zijn essentiële functies lijden veel mensen aan een tekort, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

De meest voorkomende symptomen van een vitamine B12-tekort zijn onder meer:

– Vermoeidheid en lusteloosheid

– Tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten

– Spierpijn en krachtverlies

– Geheugenproblemen en concentratiestoornissen

– Stemmingsschommelingen en depressie

– Glossitis (rode, pijnlijke, gladde tong)

– Verlies van eetlust en gewichtsverlies

– Bloedarmoede

Mogelijke oorzaken van een vitamine B12-tekort zijn onder andere:

– Een vegetarisch/veganistisch dieet (aangezien B12 voornamelijk in dierlijke producten voorkomt)

– Verminderde opname door maag- of darmproblemen

– Gebrek aan intrinsieke factor (noodzakelijk voor B12-opname)

– Het gebruik van bepaalde medicijnen zoals maagzuurremmers

– Auto-immuunziekten (zoals pernicieuze anemie)

 

Te veel B12 kan gevaarlijk zijn

Hoewel een tekort aan vitamine B12 schadelijk kan zijn, kan een teveel dat ook zijn. Volgens wetenschappers van het UMCG in Groningen hebben mensen met een overmaat aan vitamine B12 in hun bloed een verhoogd sterfterisico. Dit meldt het AD.

Vitamine B12 wordt voornamelijk aangetroffen in dierlijke producten zoals vlees, kaas en melk. Vegetariërs krijgen vaak het advies om supplementen te nemen of andere manieren te vinden om een eventueel tekort aan te vullen. Een tekort kan leiden tot neurologische symptomen zoals tintelingen en gevoelloosheid, maar ook tot bloedarmoede, verwardheid en verlies van concentratie.

Het is voorheen niet eerder voorgekomen dat wetenschappers waarschuwden voor een overschot aan vitamine B12. “Veel mensen denken dat een overdosering van B12 geen kwaad kan en hanteren het motto ‘hoe meer, hoe beter’. Maar met de resultaten van dit onderzoek is dat niet langer houdbaar”, aldus de onderzoekers.

Mensen die een normaal dieet volgen zullen niet snel een tekort of overschot aan vitamine B12 hebben. De onderzoekers waarschuwen vooral mensen die supplementen nemen of zelfs injecties gebruiken om een tekort te voorkomen, aangezien zij een overschot kunnen krijgen.

Bron: welingelichtekringen.nl