Vermijd koffie en thee bij inname van supplementen voor optimale werking

Veel mensen hebben de gewoonte om de dagelijkse supplementen tijdens het ontbijt in te nemen. Het is goed te overwegen daar een ander moment voor te kiezen, vooral als je een liefhebber bent van cafeïne houdende koffie.

Het lijkt iets dat vaak onopgemerkt blijft: je slikt een vitaminepil, spoelt hem weg met wat water en niet veel later geniet je van je ochtendkoffie. Een simpele manier om je vitamines binnen te krijgen, toch? Maar wist je dat cafeïne daadwerkelijk de opname van vitaminen en mineralen kan verstoren? De polyfenolen die aanwezig zijn in cafeïne kunnen namelijk hinderen bij de opname van bepaalde essentiële voedingsstoffen door het lichaam. Dit geldt voor elementen zoals ijzer, calcium, natrium, magnesium en zink, maar ook voor vitamine B, C en D. Hoe sterker de koffie, hoe groter het effect op de werkzaamheid van deze voedingsstoffen. Hetzelfde geldt voor thee, dat ook cafeïne bevat.

Advies

Bovendien kan een supplementcapsule door de temperatuur van hete koffie of thee voortijdig oplossen voordat het de maag bereikt. Dit is niet gevaarlijk, maar het kan wel onaangenaam zijn. Let op: dit gebeurt alleen als je de capsule samen met je warme drank inneemt. Als je dit enkele minuten eerder of later doet, met een glas water bijvoorbeeld, is er geen enkel probleem.

Het is niet nodig om de geliefde ochtendkoffie volledig op te geven om maximaal te profiteren van supplementen. Door simpelweg een tijdspanne van ongeveer dertig minuten vóór en na het innemen van je supplementen geen koffie of thee te nuttigen, is het mogelijk dit effect te minimaliseren. Daarnaast is cafeïnevrije koffie altijd een alternatief om te overwegen.

Bron: Libelle