Twee formules onder één dak

Mosadex Groep meldt vandaag dat de test van een DA select testlocatie in een apotheek tot goede resultaten leidt. Service Apotheker Dirk-Jan Seckel was bereid de combinatie te testen, en vertelt zijn bevindingen…

Mosadex Groep is erg te spreken over de pilot. “Samen elke dag beter! Aan deze missie werken we iedere dag bij Mosadex Groep”, zo meldt het persbericht. “Een groep vol kennis en kunde. Hoe mooi is het dat de bedrijven met hun werkzaamheden elkaar versterken? Zo zijn we samen de zorgconsument het best van dienst, waar het uiteindelijk om draait.”

Vanuit de Nederlandse Drogisterij Service (NDS) is hard gewerkt aan een maatwerkconcept om de combinatie tussen de apotheek en drogisterij te versterken. Service Apotheker Dirk-Jan Seckel was bereid dit nieuwe concept te testen waardoor de combinatie van twee formules van Mosadex Groep aangeboden worden aan de apotheekbezoeker. Seckel is al geruime tijd eigenaar van meerdere apotheken, ook van Service Apotheek Het Raan gevestigd in Raalte-Noord. Hij hoefde niet lang na te denken toen hij benaderd werd door NDS voor een samenwerking. NDS had vooronderzoek gedaan in de wijk en alle data wees erop dat het gemis van een drogisterij in de buurt groot was.

“Sommige apotheeklocaties lenen zich bij uitstek heel goed voor een uitbreiding van het drogisterijassortiment. Ik was al langer op zoek naar hulp hierin dus het plan van NDS kwam als geroepen en beviel mij.”

Voor hem was het een logische keuze om naast de formule van Service Apotheek ook te kiezen voor de DA-formule, in de vorm van DA select. DA select is een compacte drogisterij die is opgenomen in een bestaande winkel, ook wel een shop-in-shop genoemd. Deze vorm bestaat al binnen verschillende supermarkten, nog relatief nieuw is de samenwerking met een apotheek.

“Ik vind beide formules goed”, benadrukt Dirk-Jan. “De formule van Service Apotheek is leidend, daarom is het fijn dat DA select een hybride vorm is van een drogisterij. Met kleine aanpassingen kan ik zo mijn drogisterijartikelen uitbreiden zonder de basis van mijn Service Apotheek te verliezen. Een win-winsituatie.”

“Als apotheker krijgt hij vanuit NDS hulp bij zijn handverkoop met een op maat ontworpen drogisterij”, zo meldt Mosadex. “Vanuit Service Apotheek biedt hij de klant de beste service en beleving. En de klant zelf ervaart zo nog meer gemak. Naast zorg en geneesmiddelen biedt de apotheek een breder aanbod aan gezondheidsproducten.”

Rust en overzicht binnen de apotheek

Dirk-Jan nam ooit de apotheek over van zijn vader met de boodschap dat ‘de apotheek belangrijk is, maar handverkoop net zo belangrijk’. Dat is ook een reden voor deze nieuwe samenwerking. “Ik denk dat je prima zorg en commercie kan combineren als apotheker. Het gaat hand in hand. Apotheekmedewerkers krijgen training in het werken met het nieuwe assortiment. En het assortiment is niet branchevreemd, de producten sluiten aan bij de zorg in de eerste lijn. Denk aan wondverzorging, sportproducten, vitaminen, homeopathie en een stukje lichamelijke verzorging. En uiteraard ontvang ik informatie over de juiste beprijzing, leuke acties, logische schappenplannen en hoe te spiegelen.” De apotheek was toe aan een opfrisbeurt geeft Dirk-Jan aan. Hij heeft zijn vier balies vernieuwd en volledig ingericht volgens de nieuwe visuele identiteit van Service Apotheek. “Dit gedeelte is zo ingericht dat mijn assistenten zo efficiлnt mogelijk kunnen werken. De uitstraling geeft rust en overzicht. DA select sluit op de huisstijl van Service Apotheek aan met een houten vloer. Uiteindelijk is de beleving voor de patiлnt stukken verbeterd en stapt hij een lichte en overzichtelijke apotheek binnen.”

Voorbereiding op de zorg van morgen

Dirk-Jan is zich bewust van het feit dat niet iedere apotheek kan of wil kiezen voor DA select. “Je moet hiervoor de ruimte hebben en er moet onderzoek gedaan worden naar de omgeving waar de apotheek zich bevindt.” Maar hij verwacht wel dat deze samenwerking zich verder gaat uitbreiden naar andere apotheken. Mede omdat DA select modulair te integreren is binnen een apotheek. “Je kan het zo groot of zo klein maken als je zelf wenst. Verder verandert de vraag van de zorgconsument en daarmee ons vak als apotheker. We verdiepen ons in complexere zorg maar bieden ook meerwaarde in preventieve zorg. Naast het online binden van de patiлnt, kan deze samenwerking ons ook verder helpen in de zorg van morgen.”

Foto’s: Rick Kloekke Fotografie