Sint-Janskruid als alternatief middel tegen depressie

Het gebruik van sint-janskruid als remedie tegen depressie wint steeds meer aan populariteit onder het publiek. Maar in hoeverre is dit natuurlijke supplement een geschikt alternatief voor traditionele antidepressiva? Belangrijker nog, hoe veilig is het gebruik ervan?

In Duitsland staat sint-janskruid al lange tijd hoog aangeschreven als een effectief middel tegen depressie, en ook in Nederland groeit de belangstelling voor dit ‘natuurlijke’ geneesmiddel gestaag. Sint-janskruid is verkrijgbaar in diverse vormen, van pillen tot poeders, en is te vinden in de schappen van de meeste drogisterijen en natuurwinkels.

Als alternatief

Maar is sint-janskruid werkelijk een wondermiddel tegen somberheid? Volgens psychiater Remke van Staveren is dat inderdaad het geval. Ze stelt dat sint-janskruid bewezen effectief is bij mensen met een matige depressie, en volgens de richtlijnen van de Federatie Medische Specialisten kan het overwogen worden als alternatief voor mensen met een lichte tot matige depressie, vooral voor diegenen die terughoudend zijn om te starten met antidepressiva.

De precieze werking van sint-janskruid op het lichaam is echter nog niet volledig bekend, vergelijkbaar met traditionele antidepressiva. Het supplement, evenals antidepressiva, beïnvloedt neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en noradrenaline, die bij depressie uit balans zijn. Maar het gebruik van sint-janskruid is niet zonder risico. Het kan bijwerkingen veroorzaken en interageren met andere medicijnen, zoals anticonceptiepillen en medicatie tegen hiv, hepatitis C en kanker.

Belang van advies

Daarom benadrukt psychiater Rogier Hoenders het belang van deskundig advies bij het gebruik van natuurlijke supplementen. Hij leidt de afdeling Centrum Integrale Psychiatrie bij Lentis, waar naast traditionele therapieën en medicijnen ook behandelingen met supplementen worden aangeboden. Hoenders benadrukt dat zelfexperimenten met supplementen niet verstandig zijn zonder een goede diagnose en begeleiding van een professional.

Naast supplementen pleit Hoenders ook voor leefstijlinterventies in de geestelijke gezondheidszorg, zoals regelmatige lichaamsbeweging, die aantoonbaar effectief zijn bij het verbeteren van stemming en welzijn.

Bron: Quest