Rugklachten in nieuwe wetgeving

Goed om te weten: sinds 25 mei is er nieuwe wetgeving van kracht om werknemers te beschermen tegen spier- en skeletaandoeningen (MSA). Goede kans dat er vaker mensen binnenstappen die last van hun onderrug na een lange werkdag…

Op 15 mei 2024 publiceerde de wetgever het KB tot wijziging van in boek VIII van de codex over het welzijn op het werk. Het nieuwe KB doelt vooral op de preventie musculoskeletale aandoeningen (MSA) op het werk. De nieuwe wetgeving ging in op 25 mei 2024. Deze wetgeving verplicht bedrijven om actie te ondernemen om musculoskeletale aandoeningen op het werk preventief aan te pakken en in het algemeen de werkgevers te stimuleren om meer in te zetten op ergonomie op het werk. Vanaf nu kunnen inspecties beginnen en staan er boetes op het niet naleven van de regels. België is het eerste Europese land dat deze gezondheidsklachten met een specifieke wetgeving aanpakt.
De wetgeving is zijdelings voor zelfzorgretailers van belang, omdat het een impact kan hebben op de behoefte aan advies en probleemoplossingen, met name als het gaat om rugklachten, maar ook concentratieproblemen.

bron: Drisag