Nationale Apotheek ondersteunt afslankers met leefstijlbegeleiding

Het gebruik van medicatie voor gewichtsverlies neemt snel toe in Nederland. Toch blijkt in de praktijk dat veel patiënten de behandeling niet volhouden en dat de resultaten niet blijvend zijn na het stoppen van de medicatie. Daarom zetten Nationale Apotheek en Ancora Health zich samen in om gebruikers van GLP-1-medicatie te ondersteunen met toegankelijke leefstijlbegeleiding en gezamenlijke onderzoeksinitiatieven.

In samenwerking met partners zoals de Wageningen Universiteit worden factoren onderzocht die bijdragen aan betere therapietrouw en duurzame gezondheidswinst.

Via deze samenwerking worden GLP-1-gebruikers gestimuleerd om met hun huisarts te kijken naar aanvullende begeleiding, zoals SLIMMER Online: een digitaal, vergoed programma binnen de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), gericht op gedragsverandering en duurzame gezondheidswinst. Het programma – kosteloos voor deelnemers – biedt persoonlijke coaching, e-learnings, groepssessies en gedragsprikkels via de app van Ancora. Dit helpt deelnemers om op een geleidelijk manier gezonde microgewoonten aan te leren, spiermassa te behouden en het risico op medicatiebijwerkingen of terugval in gewichtstoename te beperken.

Zorgvuldige medicatieondersteuning

Nationale Apotheek en Ancora Health begeleiden deelnemers bij het opbouwen van duurzame leefstijlveranderingen en het veilig afbouwen van medicatie in overleg met de huisarts.

“Door leefstijlbegeleiding te combineren met medicatie ontstaat er een krachtig en duurzaam effect. Deze samenwerking maakt het verschil voor gezondheidswinst,” zegt prof. dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar Diabetologie in het LUMC.

“Het is belangrijk dat medicatie altijd betrouwbaar beschikbaar is, vooral op moeilijke momenten, zodat de behandeling continu kan doorgaan. Tegelijk zorgen we ervoor dat patiënten op het juiste moment op een verantwoorde manier kunnen afbouwen. Zo ondersteunen we mensen optimaal gedurende hun gehele traject, van starten tot stoppen,” aldus Vince Maar, apotheker bij Nationale Apotheek.

“Uit onderzoek blijkt dat meer dan 30% van de gebruikers van afslankmedicatie binnen enkele weken stopt met de behandeling,” zegt prof. dr. Edith Feskens, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit. “Oorzaken zijn vaak biologisch van aard, maar ook gedrag, kosten en beschikbaarheid spelen een grote rol. Juist daarom is aanvullende begeleiding essentieel.”