Naar verwachting geen nieuwe covid-vaccinatieronde

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft de overheid geadviseerd om dit voorjaar geen nieuwe COVID-vaccinatieronde te beginnen. Dit vertelde minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maandag aan de Tweede Kamer.
Bijna iedereen in Nederland heeft intussen antistoffen tegen het coronavirus, en mensen worden ook minder ziek als zij een huidige coronavirusvariant opdoen. Een extra vaccinatie heeft dus nauwelijks meerwaarde. Ook stelt het OMT dat het coronavirus een zogeheten endemische situatie heeft bereikt, waarbij het virus een vergelijkbare impact heeft met de griep.
Hoewel het virus voor sommige bevolkingsgroepen nog wel gevaar kan opleveren, oordeel het OMT dat ook zij niet heel ziek meer lijken te worden. Een nieuwe coronaprik wordt nog wel aangeraden voor mensen met bijvoorbeeld een ernstig verzwakt immuunsysteem.
Op basis van deze overwegingen adviseert het OMT de minister om geen nieuwe vaccinatieronde te starten. Kuipers laat de Tweede Kamer snel weten of hij dit advies gaat volgen. Over het najaar wordt een separaat advies gegeven.  Eerder al adviseerde het OMT om ook de laatste coronamaatregelen, waaronder testen en isolatie, te schrappen.