Magnesium top of mind

Presentatrice en orthomoleculair voedingstherapeut Vivian Reijs reageerde enthousiast op de uitslag: “Magnesium is een van mijn favorieten en staat ook in mijn supplementen top-5. Verder mogen vitamine B12, jodium, vitamine D en omega 3 als aanvulling op een gezond voedingspatroon wat mij betreft niet ontbreken. Dat is mijn ‘supplementen SOS’.” Als redenen voor het gebruik van voedingssupplementen gaf 30 procent van de stemmers aan dat zij wil ‘werken aan de algemene gezondheid’, terwijl 24 procent een ‘betere weerstand’ nastreeft. 14 procent neemt een supplement met ‘een specifiek doel, zoals sterke botten, betere stoelgang of een beter geheugen’.

_x000D_
_x000D_

Magnesium staat aan de basis van honderden biochemische processen in het lichaam en werkt veelal samen met calcium. Het speelt bijvoorbeeld een rol bij het behouden van sterke (hart)spieren en een goed geheugen. Magnesium is bovendien belangrijk bij de energieproductie, voor de zenuwfuncties en bot- en gebitsvorming. Daarnaast lijkt het ook goed voor de bloeddruk, bloedcirculatie en voor de overdracht van zenuwprikkels. Een tekort aan het mineraal kan leiden tot veel uiteenlopende klachten, die hiermee in verband te brengen zijn.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Sporters, maagzuurremmers en stress

_x000D_
_x000D_

Sporters gebruiken magnesium omdat het goed is voor de spierontspanning, spierkracht en het uithoudingsvermogen van de spieren. Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies via zweet kunnen sporters, vooral duursporters, baat hebben bij extra magnesium. Ook kan het helpen bij stijve, stramme spieren na het sporten.

_x000D_
_x000D_

Veelvuldig of langdurig gebruik van maagzuurremmers kan leiden tot een magnesiumtekort. Huisartsen schrijven maagzuurremmers het vaakst voor van alle medicijnen, omdat het werkt tegen brandend maagzuur, maagzweren, maar ook om te voorkomen dat maagklachten ontstaan bij gebruik van andere medicijnen. Niet iedereen is op de hoogte van mogelijke vitamine- en mineralentekorten die door deze medicatie kunnen ontstaan.

_x000D_
_x000D_

Er zijn ook aanwijzingen dat bij inspanning en stress de magnesiumbehoefte verhoogd is. Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Mensen kunnen baat hebben bij extra magnesium om beter te ontspannen.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Tekorten

_x000D_
_x000D_

Als er tekorten ontstaan, dan leidt dat tot diverse klachten, zoals hoofd- en spierpijn, beenkramp, ontspanning- en slaapproblemen. Veelvuldig of langdurig gebruik van maagzuurremmers kan leiden tot een magnesiumtekort.

_x000D_
_x000D_

"Magnesium heb je dagelijks nodig om tekorten te voorkomen", vertelt Hillie Bosma, Online Marketeer bij Flinndal. "Niet alleen mensen die op zoek zijn naar een product ter geestelijke ontspanning, maar ook sporters. Door zweten verliest het lichaam namelijk magnesium."  

_x000D_
_x000D_

"Via de voeding krijgen we slechts een beperkte hoeveelheid binnen", zegt Belinda Lensen, marketing & communicatie manager bij Solgar Vitamins. "Deels omdat het niet voldoende in de voeding aanwezig is, deels omdat we niet voldoende ‘bronnen’ eten, zoals groenten. Helaas is zo'n tekort moeilijk meetbaar. Je kunt eigenlijk alleen door extra inname kijken of de klachten verminderen." 

_x000D_
_x000D_

"De gemiddelde inname van magnesium via de voeding is laag", zegt Karen Draisma, marketing- en kwaliteitsmanager bij New Care Supplements. "Cacao en bittere/pure chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten zijn, naast groene groenten en ongepelde granen, rijk aan magnesium. Maar door intensieve verbouwing en magnesiumarme (kunst)mest daalt het magnesium gehalte in plantaardig voedsel. Ook het typisch Westerse voedingspatroon, met een gemiddeld hoge graanconsumptie en talrijke stresssituaties, kan een goede magnesiumstatus in de weg staan."

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Voorwaarden

_x000D_
_x000D_

"Het bewustzijn stijgt, toch ligt er nog een schone taak voor de adviseurs in de winkel om de consument over het brede takenpakket van magnesium te vertellen", zegt Lensen. "Hoofdpijn wordt niet veroorzaakt door een tekort aan paracetamol, maar een tekort aan magnesium kan er wel voor zorgen dat spieren niet voldoende kunnen ontspannen, wat kan leiden tot spanningshoofdpijn. Er is nog veel te bereiken met magnesium, waar nu pijnstillers of slaapmiddelen verkocht worden."

_x000D_
_x000D_

Er worden wel voorwaarden gesteld aan goede magnesiumproducten. Jan-Willem Wedemeijer, algemeen directeur Pharma Nord, wijst erop dat magnesium snel opneembaar moet zijn in het lichaam. "Juist in het geval van gezondheid is het van belang te kiezen voor bewezen technologie en opneembaarheid. Bewezen producten, met bewijsbare opneembaarheid en werkzaamheid, krijgen te weinig aandacht, juist modeverschijnselen van populaire magnesiumsoorten worden zwaar gepromoot."

_x000D_
_x000D_

Ook Bosma benadrukt het belang van opneembaarheid. "Je hebt organische en anorganische vormen van magnesium. Deze laatste groep lost meestal slecht op in water. Daarom zou juist een supplement met het organische magnesiumcitraat geadviseerd moeten worden."

_x000D_
_x000D_

"Magnesium moet altijd worden gebonden aan een zout, zoals citraat of oxide", zegt Draisma. "De verschillende zouten hebben een verschillende (moleculaire) massa, dus omvang. Zo is citraat een heel groot molecule dat in verhouding weinig elementair magnesium levert. Oxide daarentegen is een heel klein molecule dat in verhouding een grote hoeveelheid elementair magnesium levert. Om een elementaire waarde van 200mg in een capsule te krijgen, kan niet enkel gebruik worden gemaakt van het grote molecule citraat. Hiervoor is een capsule eenvoudigweg te klein."

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Verrassende nieuwkomer: kurkuma

_x000D_
_x000D_

Tijdens de verkiezing vorig jaar stonden vitamine D, magnesium, multivitaminen en visolie ook in de top-5, alleen in andere volgorde dat dit jaar. Opvallende nieuwkomer is kurkuma (vooral bekend als natuurlijke ontstekingsremmer), die kwam voorheen helemaal niet op de lijst voor. Geurts: “De reden waarom mensen op een bepaald supplement stemmen is ons niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het er vooral mee te maken dat mensen verschil merken als ze het gebruiken. Bij magnesium hebben ze bijvoorbeeld geen spierkrampen meer. Als ze verschil merken, vertellen ze dat aan mensen in hun omgeving en dat maakt het groot. Waarschijnlijk is het ook zo gegaan bij kurkuma.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Aandacht voor supplementen

_x000D_
_x000D_

Wat volgens Geurts waarschijnlijk ook een rol speelt is dat er in de markt veel aandacht is gekomen voor de opname van kurkuma. “Kurkuma dat je gebruikt bij het koken wordt slecht door het lichaam opgenomen. Nu is bekend dat andere toedieningsvormen of het toevoegen van ingrediënten voor een betere opname kunnen zorgen. Deze worden toegepast in supplementen. Daardoor is het effect beter merkbaar bij mensen.” Inzicht in wat dit betekent voor de omzet en bekendheid van de diverse supplementen heeft NPN niet. “Vitamine D is al langere tijd een stijger in de markt”, aldus Geurts. “De verkiezing kan hierin meespelen, maar het heeft ook te maken met aandacht via andere kanalen. Ik ben wel benieuwd wat de omzet van magnesium dit jaar gaat doen.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Inzicht

_x000D_
_x000D_

De verkiezing van de Supplement van het Jaar werd voor de tweede keer georganiseerd. Doel van de verkiezing is meer inzicht krijgen in wat consumenten waardevolle supplementen vinden. “We willen graag weten wat de consument belangrijk vindt”, aldus Geurts. “Mensen zijn erg geïnteresseerd in gezondheid en voeding. De laatste tijd is daarbij veel aandacht voor het nut van supplementen. Het is wel belangrijk om te beseffen dat de producten in Nederland veilig zijn, ze moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen."

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Top-10 Meest waardevolle supplementen

_x000D_
_x000D_

1  Magnesium

_x000D_
_x000D_

2  Vitamine D

_x000D_
_x000D_

3  Kurkuma

_x000D_
_x000D_

4  Visolie (omega-3 vetzuren) 

_x000D_
_x000D_

5  Multivitamine & mineralen

_x000D_
_x000D_

6  Probiotica

_x000D_
_x000D_

7  Vitamine C

_x000D_
_x000D_

8  Vitamine B12

_x000D_
_x000D_

9  Cranberry/Veenbes

_x000D_
_x000D_

10 Echinacea/rode zonnehoed

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Fotobijschrift: Presentatrice en orthomoleculair voedingstherapeut Vivian Reijs (l.) maakte de uitslag samen met Saskia Geurts op de Nationale Gezondheidsbeurs bekend.

_x000D_