Maagzuurremmers: balans tussen noodzaak en leefstijl

Zelfs de gezondste van ons ontkomt niet altijd aan brandend maagzuur. Een incidentele aanval is te verdragen, maar bij chronische klachten wordt het een ander verhaal. Hoe pak je dat aan?

Het aanpassen van een ongezonde leefstijl blijkt vaak de meest effectieve remedie tegen maagzuur. Naast de vrij verkrijgbare maagzuurremmers bij de drogist, schrijft huisarts Jeanette Klijn Velderman uit Brummen ze ook regelmatig voor. “Soms zijn deze remmers nodig om de maagzuurproductie te verminderen en de irritatie in de maag te verlichten.”

Havermout, melk, pindakaas?

Er circuleren talloze tips en trucs om zonder medicatie een overproductie van maagzuur te verminderen. Van havervlokken tot een slokje bier, de online wereld staat vol met huismiddeltjes. “Het is eigenlijk het compenseren van zuur met basische stoffen: producten zoals melk en yoghurt kunnen helpen bij neutralisatie van het zuur,” zegt Klijn Velderman. “Er zijn veel suggesties online te vinden, maar deze worden niet per se door artsen geadviseerd.”

Klijn Velderman benadrukt ook het belang van rustig eten en het vermijden van te grote porties. “Het spijsverteringsproces heeft tijd nodig. Als je te snel eet, kan dit leiden tot een verstoring van de maagzuurproductie,” legt ze uit.

Maagzweer

Een verhoogde maagzuurproductie in combinatie met stress kan uiteindelijk leiden tot een maagzweer, waarschuwt Klijn Velderman. “Dit veroorzaakt voortdurende pijn. Als je alles al hebt geprobeerd tegen maagzuur, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.”

Een jaar geleden toonde onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen aan dat mensen te snel naar maagzuurremmers grijpen om van hun klachten af te komen. “Ze zijn niet zo onschuldig als velen denken,” waarschuwde onderzoeker Tijn Kool destijds.

Bron: omroepgelderland.nl