Kruidencampagne ‘Weet wat je slikt’

Op 11 maart start de campagne ‘Weet wat je slikt’. Daarmee waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de mogelijke risico’s van het combineren van kruidenmiddelen en medicijnen. Deze campagne, gericht op bewustwording, zal te zien zijn bij huisartsen, apothekers en drogisten.

Kruidenmiddelen zoals kruidengeneesmiddelen, kruidensupplementen en homeopathische middelen kunnen de werking van medicijnen veranderen wanneer ze samen worden gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat medicijnen ineens sterker of juist minder effectief zijn, en het kan bijwerkingen veroorzaken. Daarom waarschuwt de ‘Weet wat je slikt’-campagne voor de potentieel gevaarlijke wisselwerking tussen kruiden en medicijnen.

Onderzoek

Het CBG heeft onderzocht hoe mensen denken over de veiligheid van het combineren van kruidenmiddelen en medicijnen. Uit dit onderzoek blijkt dat 86% van de medicijngebruikers denkt dat de risico’s minimaal zijn. Bijna de helft van de kruidengebruikers combineert echter kruidenmiddelen met medicijnen.

Veelgebruikte kruidenmiddelen

De campagne ‘Weet wat je slikt’ benadrukt de aandacht voor elf veelgebruikte kruidenmiddelen, waaronder Amerikaanse ginseng, cannabis, rode salie (Danshen), geelwortel (kurkuma), ginkgo (Japanse notenboom), groene thee, knoflook, Mariadistel, Sint-Janskruid, valeriaan en rode zonnehoed. Deze kruiden kunnen een interactie hebben met verschillende soorten medicijnen, variërend van maagzuurremmers tot hart- en vaatmedicatie.

Rol van de drogist

Uit recent onderzoek onder kruidengebruikers blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de mogelijke risico’s van producten die zij bij drogisterijen, ook online, kopen. Zo weet de helft van de mensen in het onderzoek nauwelijks iets over mogelijke bijwerkingen van de kruidenmiddelen die ze gebruiken, wat er kan gebeuren bij overmatig gebruik, en of ze deze middelen veilig kunnen combineren met andere medicijnen. Bovendien is bij 72% van de gebruikers van kruidenmiddelen de (huis)arts niet op de hoogte van dit gebruik. Drogisterijmedewerkers spelen daarom een belangrijke rol in het informeren van consumenten over de risico’s van het gecombineerd gebruik van medicijnen en kruidenmiddelen.

Bron: CBD