Kan Melatonine leiden tot nachtmerries?

Melatonine is een veelgebruikt slaapmiddel dat in Nederland en België zonder recept verkrijgbaar is als supplement bij drogisterijen. Hoewel het ook door het lichaam zelf wordt geproduceerd, waarbij de pijnappelklier in de hersenen ’s avonds bij afnemend licht meer melatonine aanmaakt, roept het gebruik ervan vragen op over mogelijke bijwerkingen.

Mensen die kampen met slapeloosheid of last hebben van een jetlag, grijpen vaak naar melatoninesupplementen om de slaap te vergemakkelijken. Omdat dit hormoon zonder recept verkrijgbaar is, lijkt het gebruik ervan onschuldig. Niettemin waarschuwden vijfhonderd slaapexperts in 2019 voor het gebruik van melatonine, pleitend voor beperking tot receptverstrekking via apotheken.

Bijwerkingen

Hoewel melatonine de inslaaptijd kan verkorten, heeft het ook invloed op de biologische klok en zijn de langetermijneffecten nog niet volledig bekend. Op korte termijn kunnen bijwerkingen optreden, waaronder aanhoudende slaperigheid overdag en hoofdpijn, zoals uiteengezet door Suzie Bertisch, universitair docent geneeskunde aan de Harvard Medical School en klinisch directeur slaapgeneeskunde bij het Brigham and Women’s Hospital.

Melatonine en nachtmerries

Melatonine kan ook levendige dromen en nachtmerries veroorzaken, vooral bij hogere doses, aldus Kim Yuen, specialist slaapgeneeskunde aan de University of California San Francisco. Verhoogde melatonine-inname verlengt de REM-fase, waarin dromen plaatsvinden, wat de kans op nachtmerries vergroot. De vraag blijft echter open of de nachtmerries worden veroorzaakt door melatonine zelf of door de onderliggende stress waardoor men de melatonine gebruikt.

Veilig gebruik

Volgens Bertisch is kortdurend gebruik van melatonine voor volwassenen over het algemeen veilig, bijvoorbeeld om een jetlag te overwinnen. Het advies is echter om de supplementen met mate in te nemen en medisch advies in te winnen bij een arts voordat ze worden gebruikt. Er zijn ook alternatieve methoden om van een jetlag af te komen zonder afhankelijk te zijn van pillen.

Bron: National Geographic