‘Je moet luisteren en doorvragen’

Winnares Lieke Melis werkt al acht jaar in de drogisterijwereld, het grootste deel daarvan in de drogisterij van het Medisch Centrum Leeuwarden.

”Ik weet best veel van medicijnen af. Naast mijn opleidingen assistent-drogist en drogist heb ik namelijk ook een diploma voor apothekersassistent in huis gehaald. Ik blijf het nog steeds interessante kost vinden: ik sla de vakbladen erop na, en doe cursussen via Drogiweb. Zo maak je kennis met nieuwe producten en blijf je bij.  Ik merk dat andere medewerkers vaak mijn hulp inroepen als ze er zelf niet uitkomen. Ik ben een beetje de vraagbaak.”

Maar kennis is niet alles: vooral die kennis toepassen in een sociale context is essentieel. ”Ik doe altijd mijn best om zo goed mogelijk uit te zoeken wat bij de klant past, rekening houdend met bestaand medicijngebruik en eventuele bijwerkingen. Je bouwt toch een relatie met de klant op, zodat je doorvraagt en tot een mooie gemeenschappelijke beslissing kunt komen.”

Dat doorvragen de moeite loont, weet ze uit eerste hand. ”Een eenvoudig voorbeeld is een mijnheer die al hoestend binnenkwam en om een hoestdrank vroeg. Bij navraag bleek die echter bedoeld te zijn voor zijn oma, die al wekenlang met hoestklachten liep.”

OORDEEL

Het oordeel van de jury onderstreept dit verhaal. De jury, die bestond uit Ruud Coolen van Brakel (directeur Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik), Lyda Blom (docent apothekersopleiding Universiteit Utrecht), Anneke Kerkhoff (drogist) en Ele Visser (directeur PatiëntenAcademie), was de jury onverdeeld enthousiast over Liekes kennis en kunde: ze stelde goede vragen over de cases en haalde alle informatie boven water die zij nodig had voor een goed advies. De jury noemde haar“een echte vakvrouw en een terechte winnaar van de titel Beste Zelfzorgadviseur”.

Haar standplaats, Medisch Centrum Leeuwarden is ook een belangrijke reden waarom zij de verkiezing won, meent haar winkelmanager Tjitske van Dijk: ”We werken in een medische omgeving, dus iedereen moet hier extra goed zijn. Mijn mensen volgen allemaal extra opleidingen en ze kunnen goed met zieke mensen omgaan.”

Het verschil was volgens het CBD echter niet groot: de organisatie spreekt van een nek-aan-nekrace omdat de drie winnaars erg dicht tegen elkaar aanzaten. Lieke scoorde uiteindelijk nét even, maar het scheelde weinig.

VERTROUWEN

Tjitske gaf Lieke zelf voor de wedstrijd op: ”Ik vind het namelijk belangrijk om mensen het inzicht te geven dat ze goed zijn: je moet vol vertrouwen achter ze staan en tonen dat je weet dat ze ’t kunnen.”

”Tjitske heeft altijd achter mij gestaan”, bevestigt Lieke. ”Ze zorgde er ook voor dat ik op m’n gemak het jurygesprek inging, en ook bij de uitreiking heeft ze haar best gedaan om mij te verrassen. Echt super.”

Lieke gaat haar inzichten nu delen met collega’s in het land via een column in Lijfblad. ”Ik kan schrijven over bepaalde bijwerkingen die collega’s mogelijk niet kennen, of tips geven over zelfzorgadvisering die voor iedereen heel nuttig kunnen zijn.”

NIEUWKOMER

Nummer twee is Alida Blokzijl geworden, eigenaresse van D.I.O. drogisterij Zuidwolde in Zuidwolde. Ook al beste nieuwkomer en beste D.I.O. van het jaar, sleept zij hiermee haar derde accolade van 2015 in de wacht. En dat terwijl haar winkel pas begin dit jaar opende.

”Ik twijfelde of ik als nieuwkomer wel mee moest doen aan deze verkiezing, maar ik was al opgegeven door het hoofdkantoor”, reageert Alida. ”Ik heb ’t eigenlijk zonder veel moeite gedaan. Maar ja, ik ben ook al 26 jaar gediplomeerd, dus ik heb aardig wat ervaring en kennis opgedaan. Het heeft mijn interesse, ik lees de vakbladen goed en doe aan nascholing, en ik heb natuurlijk ook die passie.”

Ze dacht zelf dat ze het bij het bezoek van de mysterie shopper van de verkiezing verprutst had, ”maar uiteindelijk haalde mijn advies de hoogst haalbare score.”

Ook zij wijst erop dat kennis alleen niet voldoende is. ”Je moet het vertrouwen hebben van de klant, zodat ze jouw advies ter harte nemen en laten weten dat het gewerkt heeft. Je moet ook samen naar een oplossing zoeken. Als mensen voor advies komen, dan moet je ook de tijd voor ze kunnen nemen. Mijn gouden tip: luisteren, luisteren, luisteren en doorvragen.”

GOED ADVIES

’Brons’ was er voor Celesta Paumen, medewerkster van Kruidvat in Berkel-Enschot. Ze werkt al bijna tien jaar bij Kruidvat, tot drie jaar terug als een soort vliegende kiep bij verschillende vestigingen, maar nu vast in Berkel-Enschot. Ook zij is een beetje de vraagbaak voor collega’s: ”Meestal geven mijn collega’s zelf het advies, maar bij lastige adviesvragen vragen ze mij om advies”Klanten lopen ook al heel vaak naar mij, zeker als ik hen al eerder goed advies heb gegeven. Omdat ik verantwoordelijk ben voor de certificering van onze vestiging, was ik al druk bezig met deze materie. Je moet dan alles goed op orde houden, de vakliteratuur doorspitten en daar voor iedereen de belangrijke informatie uithalen. Daarnaast doe ik online producttrainingen.”

Dit jaar was de kennistest echt praktijkgericht, en dat ging me goed af. Ik werd ook heel goed ondersteund door mijn team en de districtsmanager.”

”Ik hoop dat ik collega’s in onze organisatie een stimulans kan geven hier nog actiever mee aan de slag te gaan. Misschien dat er dan straks een collega van Kruidvat op nummer één komt te staan! Er zijn er genoeg die daarvoor de kennis en ervaring in huis hebben.”

INITIATIEF

De landelijke verkiezing Beste Zelfzorgadviseur is een initiatief van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven en drogistenvakblad Lijfblad. De verkiezing zet jaarlijks de (assistent-)drogist in het zonnetje die de consument het beste adviseert over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. In de verkiezing Beste Zelfzorgadviseur van het jaar staan kennis en gedegen advies geven over zelfzorggeneesmiddelen centraal. De verkiezing is toegankelijk voor medewerkers van drogisterijen met het keurmerk ‘erkend specialist in zelfzorg’. Ruim 120 (assistent-)drogisten hebben dit jaar meegedaan aan de verkiezing.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Beste DA- drogist: Yvonne Schaafstra

Beste Trekpleister-drogist: Mandy Koppendraier en Linda Harms

Beste zelfstandige drogist: Connie van ’t Hof

Beste Uw Eigen Drogist: Claudia van Wankum