Isoflavonen voor menopauze zijn veilig

De EFSA heeft nu geconcludeerd dat in voedingssupplementen isoflavonen tot 150 milligram geen schade veroorzaken bij vrouwen tijdens of na de overgang. Dit maakt de NPN bekend. Dr Alicja Mortensen, voorzitter van het EFSA-panel van deskundigen voor toegevoegde hulpstoffen en nutriënten (ANS), dat deze beoordeling heeft uitgevoerd: “In het onderzoek vinden we geen verband tussen de inname van isoflavonen en schadelijke gevolgen voor de borstklier, baarmoeder of de schildklier. We zijn daarbij uitgegaan van studies die voedingssupplementen hebben getest met een voor Europa gebruikelijke dosis isoflavonen.”

TOT 150MG

Veel Europese voedingssupplementen voor vrouwen in de menopauze bevatten een dosering isoflavonen van 35-150 milligram per dag. Dr Mortensen wees er wel op dat „de conclusie zich beperkt tot onderzochte doses en een gebruik van drie maanden tot bijna een jaar van producten die op de Europese markt beschikbaar zijn.”

INZET BIJ MENOPAUZE

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die zitten in soja, rode klaver en de kudzu wortel. De werking ervan is vergelijkbare met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Om die reden worden isoflavonen ingezet bij overgangsverschijnselen. Het gebruik ervan kwam op nadat bleek dat in landen waar mensen veel sojaproducten eten, overgangsverschijnselen minder voor blijken te komen. Het zijn de isoflavonen in soja die dit gezondheidseffect lijken te geven. Europeanen daarentegen krijgen gemiddeld per dag minder dan 1 mg isoflavonen binnen via de normale voeding.

De EFSA heeft zijn wetenschappelijke opinie bekendgemaakt in antwoord op een verzoek uit 2013 van het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung.