Deze kruiden beperkt innemen in combinatie met medicijnen

Kruidengeneesmiddelen worden vaak gezien als ‘puur natuur’, maar in combinatie met medicijnen zijn ze niet altijd onschadelijk. Sommige kruiden kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer ze samen worden ingenomen met bepaalde medicijnen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat kruiden en medicijnen op elkaar kunnen reageren, resulterend in problemen zoals hartproblemen, slapeloosheid en bloedingen. Kruiden zoals Valeriaan, mariadistel, knoflook en kaneel kunnen een risico vormen, vooral wanneer ze worden gecombineerd met bepaalde geneesmiddelen zoals Valdispert en Iberogast.

Sint-Janskruid, een kruidenmiddel gebruikt bij depressieve klachten en maag-darmproblemen, kan de werking van chemotherapie verminderen en antipsychotica versterken. Sommige bloedverdunners bevatten cumarine, een stof die van nature in planten voorkomt, en het combineren van deze bloedverdunners met kruiden zoals knoflook, gember, ginkgo, Sint-Janskruid of ginseng kan levensgevaarlijk zijn.

Voorzichtigheid geboden

Hoewel voeding over het algemeen geen gevaar vormt, is voorzichtigheid geboden bij kruidensupplementen en kruidengeneesmiddelen, omdat die hogere concentraties van bepaalde kruiden bevatten. Kruidensupplementen worden niet beoordeeld of goedgekeurd door het CBG, waardoor de exacte hoeveelheid kruiden in deze supplementen vaak onbekend is. Deskundigen raden het gebruik van supplementen met Chinees kaneel af, omdat de aanbevolen dosering al bloedingen kan veroorzaken.

Meer onderzoek

Hoewel nieuwere soorten bloedverdunners mogelijk minder interacties hebben met stoffen uit planten, is meer onderzoek nodig. Tot die tijd waarschuwt het CBG voorzichtig te zijn en geneesmiddelen en kruiden niet gelijktijdig te gebruiken.