Deodorant met of zonder aluminium

Bepaalde deodorants bevatten aluminiumzouten die de zweetklieren vernauwen, wat resulteert in verminderde transpiratie. Als alternatief kun je kiezen voor deodorant zonder aluminium, die doorgaans ingrediënten bevat die de groei van bacteriën remmen. De vraag is dan natuurlijk wat de beste keuze is.

Deodorant met aluminium wordt vaak aangeduid als ‘anti-transpirantdeodorant’ vanwege de manier waarop het de zweetvorming vermindert. Dit type deodorant bevat aluminium in de vorm van ‘aluminiumzouten’, wat chemische verbindingen met aluminium zijn.

Reden voor gebruik aluminium

Aluminiumzouten dringen niet door in de huid, maar vormen als het ware een soort omhulsel rondom de zweetklieren, waardoor deze vernauwd worden. Dit resulteert in tijdelijke beperking van zweetafscheiding en behoudt een droge huid. Bovendien vertonen aluminiumzouten antibacteriële eigenschappen, wat extra voordelig is. Minder bacteriën betekent namelijk minder onaangename geurverspreiding. Dit zorgt voor een langdurig fris gevoel gedurende de dag. Voor optimale effectiviteit is het raadzaam deodorant aan te brengen op een schone huid. Vermijd het gebruik van deodorant met aluminiumzouten op geïrriteerde of beschadigde huid.

Werking aluminiumvrije deodorant

De meeste aluminiumvrije deodorants richten zich voornamelijk op het remmen van bacteriegroei die verantwoordelijk is voor onaangename geurtjes. Deodorant zonder aluminium bevat doorgaans chemische stoffen, zoals zinkoxide, die de huid zuurder maken. Dit creëert een omgeving waarin bacteriën zich minder comfortabel voelen en dus minder snel vermenigvuldigen. Bovendien bevatten veel deodorants chemische verbindingen die bacteriën doden.

Welke de beste?

Zowel deodorant met als zonder aluminium is veilig bij normaal gebruik, wat inhoudt dat je het product gebruikt zoals in de gebruiksaanwijzing op het etiket staat. Deodorants zonder aluminiumzouten hebben doorgaans een kortere werkingsduur in vergelijking met anti-transpirantdeodorants met aluminiumzouten. Ze reguleren transpiratie minder effectief, maar de actieve en geurige ingrediënten in aluminiumvrije deodorants zorgen wel voor een fris en aangenaam gevoel. Bij je keuze kun je rekening houden met de frequentie van overmatig zweten. Als je niet veel zweet, kan deodorant zonder aluminium een geschikte optie zijn. Als je echter last hebt van overmatige transpiratie, is deodorant met aluminium een passend alternatief.

Bron: drogist.nl