De effecten van de melatoninepil

Na een krachtige oproep in 2019 van meer dan 500 slaapexperts om melatonine uit de schappen van de drogist te halen, blijven de pilletjes bijna vijf jaar later zonder recept verkrijgbaar. Echter, meldingen van mogelijke negatieve gezondheidseffecten zetten nu vraagtekens bij de vrij verkrijgbare slaapopwekker.

“Mensen denken vaak: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar melatonine-slikkers moeten begrijpen dat het soms wél schade kan veroorzaken, als het niet effectief is,” aldus experts. Zo deelt Natalie Frissen (52) haar ervaringen, nadat ze melatoninepillen begon te slikken op advies van haar huisarts. Ze zag het als een laatste redmiddel. Nachtelijke nachtmerries van reuzenmuizen, reuzenspinnen en bedreigende figuren verstoorden haar slaap, gevolgd door ondraaglijke hoofdpijn en jeuk. “Er was geen einde aan de jeuk”, aldus Natalie.

Huisarts

Haar klachten verdwenen toen ze stopte met de melatoninepillen. “Ik heb van alles geprobeerd, vooral ‘pammetjes’, zoals lorazepam en oxazepam”, vertelt ze. Na vruchteloze pogingen wendde ze zich tot haar huisarts, die melatonine voorstelde, een natuurlijk hormoon dat ons lichaam vertelt wanneer het tijd is om te slapen, ook verkrijgbaar in pilvorm. “Ik dacht, wat kan het kwaad? Het is natuurlijk. Baat het niet, dan schaadt het niet.”

Deskundigen delen echter zorgen. In 2019 waarschuwden 500 slaapdeskundigen voor mogelijke bijwerkingen, waaronder hoofdpijn, bizarre dromen, slaperigheid overdag, slapeloosheid, misselijkheid en een verhoogde hartslag. “Vier jaar na deze waarschuwing zijn we niet veel verder”, vertelt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het grootste probleem, volgens experts, is het gebrek aan begeleiding door vrij verkrijgbare melatonine. Producten met een dagelijkse dosis van 0,3 mg of hoger worden beschouwd als geneesmiddelen en zouden geregistreerd moeten worden. Sinds 2019 is toezicht verscherpt, maar melatoninepillen van 1, 3 en 5 mg zijn nog steeds zonder recept verkrijgbaar bij drogisterijen en zelfs hogere doses online. De vraag naar effectiviteit en veiligheid van deze populaire slaaphulp blijft daarom hoog op de agenda van gezondheidsinstanties.

Bron: Pointer (KRO/NCRV)