Combinatie vitamine K en bloedverdunners

Een vitamine K-tekort, hoewel zeldzaam, kan risicovol zijn voor mensen die bloedverdunners gebruiken. Volgens apotheker Nelleke Hartholt is vitamine K cruciaal voor de bloedstolling en mogelijk ook voor botgezondheid. Dit verklaart de combinatie van vitamine D en K in veel supplementen, maar voor gebruikers van bloedverdunners is voorzichtigheid geboden.

Hartholt waarschuwt dat vitamine K de werking van bloedverdunners kan beïnvloeden, vooral bij fenprocoumon en acenocoumarol. Deze medicijnen voorkomen bloedstolsels die beroertes kunnen veroorzaken. Het innemen van extra vitamine K kan de effectiviteit van deze bloedverdunners verminderen, waardoor het risico op stolsels toeneemt.

Dosering

Hoewel vitamine K voornamelijk in voeding zit, varieert de inname per persoon. Het Voedingscentrum wijst op groene bladgroenten, fruit, zuivel, eieren, vlees en granen als bronnen. Mensen die bloedverdunners gebruiken, worden persoonlijk ingesteld op de juiste dosering om complicaties te voorkomen.

Naast gebruikers van bloedverdunners lopen pasgeboren baby’s en volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken ook risico op een vitamine K-tekort. Pasgeborenen krijgen direct na de geboorte vitamine K-supplementen om bloedingen te voorkomen, aangezien ze nog geen voorraad hebben en onvoldoende darmbacteriën om vitamine K aan te maken. Volwassenen die antibiotica gebruiken, kunnen eveneens een tekort ontwikkelen door verstoorde darmbacteriën, wat de bloedstolling vertraagt.

Medisch advies

Het is daarom essentieel voor deze groepen om bewust te zijn van hun vitamine K-inname en medisch advies in te winnen bij eventuele zorgen. Het gebruik van supplementen moet met voorzichtigheid gebeuren om de effectiviteit van medicatie te waarborgen.

Bron: Margriet