CBD-olie als wondermiddel tegen slapeloosheid?

CBD-olie, geprezen om zijn natuurlijkheid en minimale bijwerkingen, wordt steeds vaker gezien als een potentieel wondermiddel tegen slapeloosheid. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

CBD, afgeleid van de hennepplant, staat voor cannabidiol en heeft geen psychoactieve effecten, legt neuroloog Paul Blijham uit. Het wordt vrij verkocht in drogisterijen vanwege zijn niet-bedwelmende eigenschappen. Hoewel sommige studies, zoals een Australisch onderzoek uit 2022, positieve effecten van CBD-olie op slaap suggereren, bevatten deze oliën vaak ook THC, de psychoactieve component. THC is echter strikt gereguleerd en mag niet aanwezig zijn in vrij verkrijgbare CBD-producten.

Wisselende resultaten

Neuroloog-somnoloog Angelique Pijpers benadrukt echter dat er gebrek is aan stevig bewijs voor de slaapverbeterende eigenschappen van CBD-olie. Kleinschalige onderzoeken tonen wisselende resultaten, met evenveel studies die geen effect laten zien als die wel een mogelijke verbetering suggereren.

Blijham legt uit dat slaaponderzoek complex is en vaak afhankelijk van subjectieve percepties. Hoewel sommige gebruikers beweren dat CBD-olie hen helpt beter te slapen, blijkt uit objectieve metingen soms het tegendeel.

Het advies van experts zoals Pijpers is om eerst levensstijlfactoren te optimaliseren vooraleer CBD-olie te overwegen als slaaphulpmiddel. Het gebrek aan solide wetenschappelijk bewijs benadrukt de noodzaak voor een kritische benadering bij het gebruik van CBD-olie voor slaapproblemen.

Bron: Quest