Campagne waarschuwt voor interactie tussen medicijnen en kruiden

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) starten in maart een campagne om de aandacht te vestigen op de mogelijke interacties tussen kruidenproducten en medicijnen.

De campagne richt zich op het feit dat veel mensen kruidenproducten gebruiken naast hun medicatie, vaak zonder toezicht van een zorgverlener. Het CBG benadrukt dat dit idee van “baat het niet, dan schaadt het niet” potentieel gevaarlijk is. Kruiden kunnen namelijk de werking van medicijnen beïnvloeden, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Onderzoek van marktonderzoeker Kantar toont aan dat dit bewustzijn vaak ontbreekt, wat veilig medicijngebruik in de weg kan staan.

Veiligheid

Er zijn verschillende vormen van kruidenproducten verkrijgbaar in Nederland, zoals kruidengeneesmiddelen en -supplementen. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, effectiviteit en veiligheid van deze producten. Als iemand medicijnen gebruikt in combinatie met kruiden, kan dit leiden tot veranderingen in opname of afbraak van het medicijn in het lichaam, met mogelijk te hoge of te lage doseringen als gevolg. De campagne zal zowel online als offline plaatsvinden in samenwerking met apothekers, huisartsen en drogisterijen. Het doel is om mensen bewust te maken en het gesprek aan te moedigen bij de aanschaf van kruidensupplementen, met ondersteuning zoals informatiekaartjes bij het schap.

Bron: CBG