Broze Nagels: oorzaken en oplossingen

Ruim 20 procent van de bevolking kampt met broze nagels, voornamelijk vrouwen, zo meldt ‘Gezondheid en Wetenschap’. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ontstaan broze nagels niet primair door calciumtekort. Met slechts 0,2 procent calcium in de nagelplaat zijn andere factoren vaak de boosdoener.

Vitaminetekort

Een gebrek aan vitamine A, B12, D, calcium, zink, ijzer en jodium kan leiden tot zwakke nagels. Voor advies over tekorten is een gesprek met de huisarts aan te raden, naast het aanpassen van het eetpatroon.

Handen wassen

Frequente blootstelling aan water en zeep kan het waterabsorptievermogen van nagels verminderen. Dit leidt tot het afbreken of scheuren van nagels doordat vocht minder goed wordt vastgehouden.

Chemicaliën

Contact met schoonmaakmiddelen, chemische producten uit drogisterijen en nagelsalons kan de nagels verzwakken. Gellak wordt aanbevolen boven acrylnagels vanwege mogelijke bacteriële ophopingen. Bij het gebruik van nagellak, kies voor remover zonder aceton.

Schimmels

Vooral bij ouderen komt nagelschimmel vaker voor, wat kan leiden tot broze nagels die moeilijk te knippen zijn en soms zelfs loslaten.

Advies

Experts adviseren het dragen van handschoenen tijdens schoonmaakactiviteiten en het gebruik van voedende nagelolie of -crème. Voor schimmelinfecties of ernstige problemen wordt aangeraden een huisarts te raadplegen voor behandeling en advies.

Door bewust om te gaan met voeding, hygiëne en productkeuzes kunnen mensen hun nagels versterken en problemen zoals broosheid effectief aanpakken.

Bron: vriendin.nl