Artrose-avond blijkt populair en effectief

Adriaan Jansen runt sinds 15 maanden D.I.O. Soap & Spices in Lunteren. Hij begon de winkel in het pand naast DA-drogisterij De Oude Gaper, toen ondernemer Tjipke Timmer – nog familie van hem – ermee stopte. “Timmer is familie van me en ik ben zelf een geboren Luntenaar. Ze kennen me dus, en ze kennen mijn familie. En ik ben actief betrokken in het dorp. Dat werkt zeker in mijn voordeel.”

_x000D_
_x000D_

Jansen blijkt een gedreven en ook inventieve ondernemer. En dat moet ook wel in een branche waar er genoeg steen en been klagen. “Volgens mij zijn er nog genoeg mogelijkheden voor een drogisterij, maar dan moet je niet de gebaande paden volgen: je moet nieuwe wegen inslaan.”

_x000D_
_x000D_

En dat doet hij onder meer door lezingen te organiseren. In maart van dit jaar vroeg hij de Stichting Bewegen zonder Pijn een voordracht te houden over gewrichtsproblemen. Dr. Jan Ide de Jong, orthopedisch chirurg van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, verzorgde in Lunteren een lezing over artrose. De zaal zat toen stampvol, dus werd er onlangs een tweede avond georganiseerd, waarbij er ook dit keer geen lege stoel te bekennen was.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

GTST

_x000D_
_x000D_

Artrose is een aandoening waarbij kraakbeen wegslijt in de gewrichten. De daarbij behorende ontstekingsverschijnselen kunnen op den duur veel pijn geven, en soms is een operatie onontkoombaar. Dr. De Jong gaf aan dat er zowel bij beginnende als bij gevorderde klachten nog heel veel zelfbehandeling mogelijk is. De Jong noemt het verloop van artrose “een kwestie van GTST: je hebt goede momenten die worden afgewisseld met slechte.” 

_x000D_
_x000D_

Hij adviseert zijn patiënten nu steeds vaker natuurlijke ontstekingsremmers te gebruiken: “Heel veel mensen hebben daar baat bij – niet iedereen, maar wel heel veel. Wil je een pijnstiller gebruiken, dan blijkt paracetamol bij artrose maar matig te werken. Beter zijn NSAID’s zoals ibuprofen en diclofenac: die werken prima, maar je hebt dan wel meer kans op maag/darmproblemen en bloedingen.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Ontstekingsremmers

_x000D_
_x000D_

De Jong besprak een aantal zelfzorgproducten die ook Jansen in zijn winkel verkoopt. Verrassend was zijn oordeel over glucosamine: “Na 40 jaar wereldwijd onderzoek heeft men niet kunnen bewijzen dat glucosamine effectiever is dan een placebo. De werkzaamheid kan er dus wel zijn, maar is niet aantoonbaar.”

_x000D_
_x000D_

Visolie noemt hij een bescheiden ontstekingsremmer, terwijl volgens hem groenlipmossel, mits juist bewerkt, heilzaam kan zijn. “De groenlipmossel komt alleen voor aan de kust van Nieuw-Zeeland, en het is gebleken dat de Maori’s aan de kust beduidend minder last hebben van gewrichtsproblemen dan de Maori’s inland.”

_x000D_
_x000D_

Curcumine noemt De Jong “echt leuk, daar hebben we al tien jaar goede onderzoeksresultaten van. Sommige medici zeggen dat curcumine effectiever is dan groenlipmossel. Maar je moet het wel in vloeibare vorm innemen – gewoon kurkumapoeder slikken helpt niet.”

_x000D_
_x000D_

De Jong heeft zelf de combinatie van vloeibare groenlipmossel met een hoog opneembare curcumine getest in zijn praktijk en daar goede resultaten mee behaald.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Echte resultaten

_x000D_
_x000D_

Waar De Jong echt resultaten ziet in de bestrijding van artrosesymptomen, is wanneer deze producten op de juiste manier gecombineerd worden.

_x000D_
_x000D_

“25 Jaar geleden is een veearts uit Hoogeveen daaraan begonnen, om springpaarden mee te behandelen. Dat bleek zo goed te werken, dat er een variant is ontwikkeld voor mensen. En die is drie jaar geleden op de markt gebracht. Dat de losse elementen werken staat inmiddels wel vast; dat de combinatie werkt, moet nog wel wetenschappelijk bewezen worden. Een onderzoek in 2015 van reumatoloog Prof. Appelboom van de universitaire kliniek in Brussel liet in ieder geval al hele positieve resultaten zien van het gebruik van vloeibare groenlipmossel met curcumine bij knie-artrose. We moeten nu niet meteen aan een wondermiddel denken, maar de effectiviteit is wel verrassend hoog. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het bij 70% van de gebruikers echt werkt.”

_x000D_
_x000D_

De tweede helft van de avond bestond uit vragen van artrose-patiënten aan dr. De Jong over hun specifieke aandoeningen. Het was een geanimeerde dialoog die de verschillende facetten van artrose en artrose-gerelateerde aandoeningen goed belichtte. Aangezien artrose zich meestal op latere leeftijd openbaart, is een bijeenkomst als deze extra nuttig, omdat de zaal zichtbaar volzat met mensen die niet opgegroeid zijn met internet en social media. Het verklaart waarom niet alleen uit Lunteren maar ook uit de verre omgeving mensen naar de avond waren toegekomen.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Enorme winst

_x000D_
_x000D_

Wat is het effect van de avond geweest? Heeft Jansen de dagen daarop veel mensen binnengekregen voor natuurlijke ontstekingsremmers?

_x000D_
_x000D_

“Het is nog te kort dag om over zo’n effect te spreken, maar van de eerste avond weet ik wel dat meer mensen deze producten zijn gaan gebruiken en dat velen er echt baat bij hadden. Ik vind het fijn dat ik deze manier mensen heb kunnen helpen. Natuurlijk: de avond heeft ook mijn imago als adviesdrogist benadrukt. Maar daar heb ik het niet voor georganiseerd. Het ging mij er dus ook niet om om de verkoop te stimuleren, al krijgt de vraag naar supplementen voor het probleem zo wel een forse impuls. Wat ik echt belangrijk vind, is dat doktoren, die vroeger niet openstonden voor natuurlijke producten, nu hun patiënten naar mij toesturen. Ik vind dat voor de zorgsector en voor mijn doelgroep een enorme winst. Al heb ik de kosten van de avond er nog lang niet uit,de ervaring met de eerste bijeenkomst heeft geleerd dat zowel in klandizie als extra omzet de kosten ruimschoots worden goed gemaakt; ik verwacht dat deze keer ook weer. Ik denk ook dat ik vaker van dit soort bijeenkomsten ga organiseren.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Update

_x000D_
_x000D_

We maakten een videoreportage van de voorlichtingsbijeenkomst over artrose in Leiden.

_x000D_
_x000D_

Bekijk de vlog:

_x000D_
_x000D_

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_