Activiteit en supplementen kan veroudering spieren terugdraaien

Spieren van sportieve ouderen laten bijna dezelfde stofwisseling zien als die van jonge mensen, zeggen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Amsterdam UMC. Dat suggereert dat mensen veroudering van hun spieren grotendeels kunnen terugdraaien door een actieve leefstijl –  en eventuele supplementen.

  

Het grootste verschil tussen gezonde en gestoorde veroudering van spierweefspel blijkt het niveau van een specifieke stof: nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD). In spieren van ouderen is NAD in mindere mate aanwezig, blijkt uit het onderzoek. Centraal in de studie naar het verouderingsproces in spierweefsels staan de mitochondriën. Dat zijn de energiefabriekjes van onze lichaamscellen, waar voedingsstoffen worden omgezet in energie en waarbij NAD essentieel is. Slecht functionerende mitochondriën kunnen bijdragen aan het verouderingsproces. De onderzoekers ontdekten dat ouderen met een zeer actieve levensstijl NAD-niveaus in hun spieren hebben die bijna hetzelfde zijn als die van jongere personen. Hun ontdekking suggereert dat de meeste aan leeftijd gerelateerde veranderingen in spieren kunnen worden teruggedraaid door een actieve leefstijl.  

Conclusies

De onderzoekers concluderen dat de werking van mitochondriën kan worden verbeterd door regelmatig sporten, ook als we ouder zijn. Ze denken dat minder fitte ouderen bovendien baat kunnen hebben bij voedingssupplementen om de NAD-niveaus te verhogen. Een combinatie van beide is mogelijk het meest effectief, maar om dat vast te stellen is verder onderzoek nodig. 

Bron: Amsterdam UMC