Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op 5 maart aangeraden om voorzichtig te zijn met het gebruik van producten die de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha bevatten. Deze kruiden zijn te vinden in verschillende producten, waaronder die in (online) drogisterijen verkrijgbaar zijn.
Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is gebleken dat er mogelijk risico’s verbonden zijn aan het gebruik van deze kruiden. De branchevereniging voor producenten van supplementen, NPN, heeft als reactie hierop de risicoprofielen en adviezen van deze producten samengevat en zal opheldering vragen bij het RIVM en VWS.
Ashwagandha en mogelijke risico’s
Specifiek voor Ashwagandha heeft het RIVM vastgesteld dat het gebruik ervan kan leiden tot schadelijke effecten zoals leverschade, schildklierproblemen en onderdrukking van het bijniersysteem, vooral bij gevoelige personen. Het is echter onbekend welke personen gevoelig zijn voor deze effecten. De conclusies zijn gebaseerd op rapporten van negen gevallen. Ashwagandha werd traditioneel gebruikt om abortussen op te wekken.
Advies en waarschuwingen
NPN had al eerder het advies gegeven om op te letten bij het gebruik van Ashwagandha in combinatie met schildkliermedicijnen vanwege effecten op de schildklierhormonen. Voor alle kruiden adviseert NPN om voorzichtig te zijn bij gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding, en om een deskundige te raadplegen bij medicijngebruik of gezondheidsklachten.
Voorlichtingscampagnes en interacties
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVG) raadt op haar website het gelijktijdig gebruik van antidepressiva en Ashwagandha af. Vanaf 11 maart start een campagne van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over mogelijke interacties tussen elf veelgebruikte kruiden en geneesmiddelen. Deze campagne zal te zien zijn in wachtkamers van huisartsen en apothekers. Drogisten zullen schapkaarten plaatsen bij kruidenproducten om consumenten bewust te maken. Het is altijd belangrijk om het etiket goed te lezen en de aanbevolen dagelijkse dosering niet te overschrijden bij het gebruik van kruidenpreparaten.
Bron: Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD)