Vitamine D is te koop in allerlei varianten. Wat werkt het beste?

Wie op zoek gaat naar een extra dosis vitamine D, staat bij de drogist voor een enorm aanbod. Aan vitaminesupplementen. Er zijn dure A-merken, huismerken, (kauw)tabletten, capsules, drankjes en druppels om uit te kiezen. Maakt het eigenlijk uit welk product je kiest? Het consumentenplatform Radar heeft deze vraag onderzocht.

Er zijn diverse bevolkingsgroepen die baat kunnen hebben bij extra vitamine D-supplementen. Vooral ouderen, zwangere vrouwen, kinderen tot vier jaar, mensen met een donkere huid en mensen die weinig buiten komen, kunnen profiteren van deze supplementen om hun weerstand te versterken en hun botten gezond te houden.

Goed dieet en zonlicht

De huid produceert vitamine D onder invloed van zonlicht, en meestal krijg je voldoende van deze essentiële voedingsstof binnen als je een gezond dieet volgt. Echter, zoals eerder genoemd, zijn er specifieke groepen die mogelijk extra vitamine D nodig hebben. Een woordvoerder van Het Voedingscentrum licht toe: “Dit geldt ook voor mensen die beperkte blootstelling aan zonlicht ervaren, bijvoorbeeld omdat ze weinig buiten komen of een sluier dragen.”

“De werkzaamheid wordt niet beïnvloed door de gekozen vorm of het merk,” bevestigt de woordvoerder. Ze voegt er echter wel een suggestie aan toe bij het kopen van het supplement: “Gewoonlijk staat op het etiket ‘vitamine D3 (cholecalciferol)’ vermeld, soms ook ‘D2 (ergocalciferol)’. Het is raadzaam om bij voorkeur te kiezen voor een supplement met vitamine D3.”

Teveel is schadelijk

Wees voorzichtig om niet te veel vitamine D-supplementen in te nemen. De woordvoerder waarschuwt: “Overmatig gebruik van vitamine D-supplementen kan schadelijke bijwerkingen veroorzaken, maar dit gebeurt meestal alleen bij langdurig overmatig gebruik.” Het is daarom belangrijk om altijd de aanwijzingen op de bijsluiter van de verpakking te volgen. Wie twijfelt, kan het beste advies inwinnen bij de huisarts, drogist of apotheker.

Bron: welingelichtekringenn.nl