Vanaf 1 januari 2023 zullen vitamine D-middelen, inclusief combinaties, niet langer vergoed worden. Deze beslissing werd genomen door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op advies van het Zorginstituut. Als gevolg hiervan is het aantal verstrekkingen van receptplichtige vitamine D door openbare apotheken met 40% afgenomen, zoals deze week vermeld in het Pharmaceutisch Weekblad door de SFK.
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het versterken van de botten. Geneesmiddelen met lage sterktes en voedingssupplementen van vitamine D zijn nu zonder recept verkrijgbaar bij apotheken, drogisten en soms supermarkten. Voor hogere sterktes van vitamine D is echter wel een recept vereist, en deze producten kunnen alleen via apotheken worden verkregen. In 2022 ontvingen meer dan 1,5 miljoen mensen in totaal bijna 11 miljoen verstrekkingen van vitamine D – al dan niet in combinatiepreparaten – via openbare apotheken. Dit betrof voornamelijk receptplichtige varianten van vitamine D-middelen. In de eerste helft van 2023 is het aantal receptverstrekkingen van vitamine D met 40% afgenomen tot ongeveer 3,3 miljoen, vergeleken met 5,5 miljoen verstrekkingen in de tweede helft van 2022.
Zonder recept
Het Zorginstituut heeft geconcludeerd dat bijna iedereen kan overstappen op een lagere dosering vitamine D die zonder recept verkrijgbaar is. Het precieze aantal verkopen van niet-receptplichtige vitamine D-middelen is echter niet volledig bekend bij de SFK, omdat niet alle apotheken volledige handverkoopgegevens aanleveren. Ongeveer driekwart van de apotheken verstrekt deze gegevens wel. Bij deze apotheken heeft de SFK in totaal ongeveer 700.000 uitgiftes van vitamine D zonder recept geregistreerd in de eerste helft van 2023, tegenover ongeveer 17.000 uitgiftes in de tweede helft van 2022. De SFK heeft geen inzicht in de mate waarin mensen vitamine D verkrijgen via drogisten en supermarkten.
Bron: SFK