Het is inmiddels al bijna dertig jaar een traditie dat ondernemers van Gezond & Wel met elkaar een reisje maken naar het buitenland – meestal met een bezoek aan een sponsorende leverancier, en vrij continu gesteund door Naproz, Quotiz en Unipharma.
_x000D_
_x000D_
Dit jaar ging een groep van circa zestig leden naar de wat kleinere wijnstreek rondom Montabaur in Duitsland, waar een nieuw assortiment biologische wijnen werd uitgeprobeerd. Daarna ging het naar Maastricht waar de nieuwste Gezond & Wel winkel werd bekeken (het verslag daarvan vindt u hier).
_x000D_
_x000D_
Natuurlijk ging het niet alleen om het wijnproeven: er werd gelogeerd in het oude kasteel van de bisschoppen van Trier, Schloss Montabaur, met een diner in de oude slotzaal. En in Maastricht verbleef de groep in het Kruisherenhotel, dat van oorsprong een klooster is. Het was weer eens wat anders om de feestavond te vieren onder de bogen van de kloosterkerk!
_x000D_
_x000D_
Het weekend begon met de trip naar Wallhausen, bij Montabaur, vlak bij Koblenz in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Wallhausen herbergt een bijzonder wijnhuis, namelijk Weingut Prinz Salm. De groep reed daar naar de Johannisberg, waar ze werden verwelkomd door echte royalty: prins Felix von Salm zu Salm, die als laatste generatie van de familie het maar liefst achthonderd jaar oude wijngoed beheert. Uitkijkend over het dal met het familieslot, vertelde hij wat over de geschiedenis van de wijnstreek en zijn wijnhuis.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Puur biologisch
_x000D_
_x000D_
Weingut Prinz Salm, waarvan de vroegste datering uit 1200 stamt, is het oudste wijnhuis van Duitsland en staat bekend om zijn hoge kwaliteit biologische wijnen. Het wijnhuis is ook lid van het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP) volgens de richtlijnen van Naturland, de Duitse vereniging voor biologische landbouw. Het wijnhuis Prinz Salm produceert vooral Riesling, dat meer dan de helft van de productie uitmaakt, daarnaast onder meer ook Pinot Noir, Blanc en Gris. “Een journalist klaagde pas dat er hier helemaal geen rode wijn wordt geproduceerd. Dat heb ik even rechtgezet, want 10% van onze productie omvat rode wijn, namelijk Spätburgunder”, aldus Prins Felix.
_x000D_
_x000D_
Het was zijn vader die in 1988 begon met de productie van puur biologische wijnen, met het oog op het milieu. Prins Felix merkte in dat verband even fijntjes op dat daartoe in de annalen van het wijnhuis de argumenten werden gevonden: “Sinds het begin zijn de weersomstandigheden bijgehouden, omdat die sterk het eindresultaat van de wijn bepalen. En daaruit blijkt dat we tegenwoordig vroeger oogsten dan voorheen. Vanwege het broeikaseffect.”
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Puur toeval
_x000D_
_x000D_
Waarom Weingut Prinz Salm? Gezond & Wel was op zoek naar een Duits wijnhuis, vertelt Joost Koolhaas, bestuurslid van Gezond & Wel: “We zijn nu circa zes jaar actief in wijnen. We zagen namelijk dat bij supermarkten en slijterijen de biologische wijnen niet goed uit de verf kwamen. Dus hebben we besloten daar mee aan de slag te gaan.”
_x000D_
_x000D_
Dat Gezond & Wel juist de wijnen uit deze streek in zijn assortiment wil opnemen, is eigenlijk puur toeval, vertelt bestuurslid van G&W en wijnhandelaar Ernst Schuttelaar: “Ik was op een locatie waar een bijeenkomst plaatsvond van Duitse prinsen. Ik raakte in gesprek met hen, en Prins Felix Von Salm zu Salm bleek op zoek te zijn naar een Nederlandse distributeur. Dat kwam perfect uit: we hebben al Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen, en met de Duitse wijnen van Prinz Salm maken we dat compleet.”
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Mooi verhaal
_x000D_
_x000D_
Tijdens een lunch in de buitentuin van het familieslot vond de proeverij plaats van diverse wijnen die Gezond & Wel aan zijn assortiment toevoegt, waaronder vooral Rieslings. En in de gewelven waar de wijnvaten staan, legde Prins Felix ook nog uit dat de wijnproductie heel nauw komt. “Wij kiezen er bijvoorbeeld voor om de druiven voor het persen te kneuzen, zodat er meer smaak vrijkomt,” zei hij. “Daarnaast denken mensen denken dat je rode wijn moet laten rijpen en dat je witte wijn beter jong kunt drinken. Maar Riesling is nu juist gemaakt om te rijpen.” Daarmee bood hij de ondernemers handvatten om de verkoop van de wijnen met een mooi verhaal te omkleden: “Je hebt iets te vertellen, en dan gaat het leven”, aldus de prins.
_x000D_
_x000D_
De proeverij bood de ondernemers van gezond & Wel ook de mogelijkheid om zelf te bepalen welke wijnen zij in hun assortiment willen opnemen, zegt Koolhaas. “We hebben winkels die meer een drogisterij-uitstraling hebben en echter natuurvoedingswinkels. Iedereen kan binnen ons wijnassortiment shoppen, de keus is aan de ondernemer zelf.”
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Onderscheid
_x000D_
_x000D_
Hiermee onderscheidt Gezond & Wel zich duidelijk van drogisterijen, vindt Koolhaas. “Wijnen bij een drogist, dat past bijna niet: de drogisterij heeft een andere uitstraling, terwijl wij het type winkel hebben waar het wel bij past.” De meeste Gezond & Wel-winkels noemen zich dan ook meestal een gezondheidswinkel, en niet drogist.
_x000D_
_x000D_
“Achterliggende doel van de reis is altijd om naar nieuw assortiment te kijken”, zegt Jacco van Liere, directeur van Unipharma. “Dat is iets waar Gezond & Wel bij uitstek goed in is. Veel drogisterijen laten dit liggen en missen daardoor kansen, terwijl de druk vanuit omliggende branches toeneemt. Zeker als gezondheidswinkel biedt dit mogelijkheden, omdat je je daarmee onderscheidt, en omdat de nadruk niet ligt op prijs, maar advies.”
_x000D_
_x000D_
Gezond & Wel bevindt zich in een vrij gestage groeicurve, zegt hij. “Toen de club in 2002 bij Unipharma kwam, bestond die uit 45 winkels. Sinds 2014 kent de groep meer dan 100 winkels. Het is een coherente groep ondernemers die ook binnen de groep zorgt voor continuïteit: je ziet hier regelmatig dat de jongere generatie de oude wil opvolgen.”
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_