Zelfzorg-app: handige ondersteuning voor homeopathie

Waar dient een product eigenlijk voor? Dat is soms moeilijk te zeggen, vooral als het gaat om de homeopathie: door het ontbreken van indicaties op deze geneesmiddelen is het voor de consument soms moeilijk te bepalen welk product hij nodig heeft. En ook voor medewerkers kan het lastig zijn. Want hoe weet de klant dat je het juiste product adviseert als het product zelf geen indicatie daartoe bevat? Om dat probleem op te lossen, heeft Neprofarm met het vernieuwen van zijn website ook zijn Zelfzorg-app uitgebreid met een nieuwe functionaliteit, zegt consumer communicatiemanager Anne-Marie Huikeshoven: “De nieuwe functionaliteit bestaat uit de oorspronkelijke indicaties van homeopathische geneesmiddelen, zodat de consument in ieder geval in de winkel kan zien waar een product voor dient.”

_x000D_
_x000D_

Was het niet wettelijk bepaald dat dergelijke informatie juist alleen gecommuniceerd mag worden als die indicaties wetenschappelijk bewezen zijn?

_x000D_
_x000D_

“Nee, je mag over die indicaties niet via massamedia communiceren. Het mag wel een-op-een met de klant. En dat is wat de Zelfzorg-appfunctionaliteit doet. Want als je het product in de app opzoekt, zul je geen indicaties zien; je moet daartoe de barcode op de verpakking scannen. Op onze website worden de indicaties ook niet vermeld. Zo zorgen we ervoor dat die communicatie consument-specifiek blijft. We hebben dit met de KOAG/KAG besproken, en die waren daarmee akkoord.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Uitkomst

_x000D_
_x000D_

Het is ook voor winkelmedewerkers een uitkomst, meent Huikeshoven: “Consumenten vragen (assistent)drogisten steeds vaker om advies. En die willen graag die adviesrol oppakken, maar ook zij weten niet altijd meer wat de oorspronkelijke indicatie was – dat is gebleken uit een onderzoek van de Consumentenbond. En fabrikanten mogen consumenten daar ook niet meer van op de hoogte brengen, omdat het dan als reclame gezien kan worden. Dus het is niet erg gemakkelijk om consumenten goed te informeren. Met de Zelfzorg-app kun je als winkelmedewerker je klant wél de indicaties van homeopathische geneesmiddelen laten zien, en op basis daarvan een goed advies geven. Daarmee brengt de app consument en retailer bij elkaar.”

_x000D_
_x000D_

Neprofarm benadrukt de mogelijkheden voor de retailer ook omdat de Zelfzorg-app primair als een consumenten-app is neergezet. “Maar hij kan dus ook door vakmensen goed ingezet worden. Het valt te overwegen om daartoe in de winkel een tablet te hangen waar de consument mee kan scannen. Dat past ook wel bij het zelfredzame karakter van zelfzorgmedicatie.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Wordt deze functionaliteit al veel gebruikt? Dat valt nog wel mee, zegt Huikeshoven. “De app zelf wordt goed gebruikt maar de scanfunctie, dat kan beter. We kunnen wel zien welke producten worden gescand en het merendeel daarvan, zo’n 75%, betreft homeopathische producten. Nu heeft een homeopathie-leverancier die lid is van Neprofarm deze app echt omarmd, en dat zien we wel terug in de resultaten. We krijgen vanuit consumenten wel comments dat ze geen huismerkproducten in de app kunnen vinden. Dus die gaan we er ook aan toevoegen. Dat is de volgende stap.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

U kunt de Zelfzorg-app downloaden voor iOS en voor Android.

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_