Inname Q10 mét seleen heeft ingrijpend effect

Als het om Q10 en seleen gaat, heeft het seminar een paar mythen naar de prullenbak verwezen.

Consultant van Nutriclaim Stoffer Loman schoot de eerste mythe aan flarden. “Q10 bestaat in twee verschillende vormen die ubiquinol en ubiquinone heten. Door marketeers wordt in de media dan weer het belang van ubiquinol benadrukt, dan weer vindt men ubiquinone het belangrijkste. Die tegenstelling blijkt in wezen onzin te zijn: de werkelijkheid is dat het lichaam beide vormen van Q10 even hard nodig heeft.” Het blijkt zelfs dat het lichaam mechanismen in werking stelt om de balans tussen beide vormen te handhaven. Dit heeft belangrijke consequenties voor de advisering van beide vormen van Q10, stelt Loman.

Daarnaast wees hij op de onderschatting van het belang van seleen.

“Kort en goed: vrijwel iedereen heeft een tekort aan seleen en we zien dat tekort zelfs toenemen. De werking van seleen is nog vrij onbekend, maar dat moet behoorlijke gezondheidseffecten hebben!”

Samen werkzaam

Key note speaker was professor Urban Allehagen, professor cardiovasculair medische wetenschap aan de Medische Universiteit van Linköping in Zweden. Hij heeft zojuist een meerjarige studie afgerond naar de rol van Q10 en seleen bij oudere mensen. De conclusies uit dat onderzoek zijn zeer ingrijpend.

Het meest belangrijke dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat Q10 en seleen alleen in combinatie met elkaar effectief zijn. “Dat komt omdat beide stoffen elkaar nodig hebben om in het lichaam werkzaam te kunnen zijn. Dit betekent dus dat bij de inname van Q10 altijd seleen aanbevolen moet worden en vice versa. Gezien het feit dat mensen in Europa een chronisch tekort aan seleen hebben, is extra inname van beide stoffen dus van groot belang.”

Science fiction?

Hóe groot blijkt uit het onderzoek van Allehagen, dat binnenkort gepubliceerd wordt. Allehagen heeft namelijk gekeken naar de effecten van Q10 en seleen op de mortaliteit, de gezondheid en het welbevinden van oudere mensen, bij wie sowieso een afname van Q10 en seleen in het lichaam merkbaar is. Zijn conclusie is helder: de mensen in het onderzoek die extra Q10 en seleen innamen, bleven langer leven, hoefden minder snel en vaak naar het ziekenhuis, en voelden zich gelukkiger.

“Vroeger zagen we dat als science fiction: je neemt een pilletje en je blijft langer, gezonder en gelukkiger leven. Niemand gelooft dat. Maar intussen weten we dat het werkelijkheid is”, aldus Allehagen.

De werkzaamheid zit dus in de combinatie van Q10 én seleen. Heeft dat als consequentie dat de drogist dus altijd beide stoffen moet aanraden als de consument voor een van beide stoffen binnenkomt?

“Inderdaad”, was zijn duidelijke antwoord.

Meer weten over de echte werking van Q10 en seleen en welk advies u daarbij kunt geven? Download de white paper Werking Q10 en seleen.