Zonnebrandcrèmes beschermen minder dan gedacht  

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat zonnebrandcrèmes in de praktijk veel minder bescherming bieden dan wat op de verpakking staat vermeld. Het RIVM concludeert dat de zogenoemde Sun Protection Factor (SPF) niet overeenkomt met de hoeveelheid die consumenten daadwerkelijk aanbrengen.

Bij tests in het laboratorium wordt een laag van twee milligram per vierkante centimeter zonnebrand aangebracht. Mensen brengen echter in werkelijkheid slechts ongeveer 0,5 milligram per vierkante centimeter aan. Dit resulteert in aanzienlijke verschillen tussen de laboratoriumresultaten en de praktijk.

Grondig insmeren

“SPF50, SPF30 en SPF20 geven aan dat mensen vijftig, dertig of twintig keer langer in de zon kunnen blijven zonder te verbranden dan zonder bescherming,” legt het RIVM uit. “Maar in de realiteit is dit slechts zeven, vier en twee keer langer.”

Het RIVM benadrukt het belang van grondig insmeren, aangezien een verbrande huid het risico op melanoom verhoogt, een gevaarlijke vorm van huidkanker.

Bron: nu.nl