Workshop Wim Bergsen: maak je winkel verkoop-klaar

Wim Bergsen is algemeen bestuurslid KNDB, en heeft een lange ervaring met de aan- en verkoop van retailzaken. En die zet hij tijdens het Samen Sterker-event in tijdens een workshop. “Maar weinig mensen hebben op tijd door dat ze hier aandacht aan moeten besteden”, zegt hij.

Wim Bergsen is niet de eerste de beste als het gaat om bedrijfsoverdrachten: hij heeft er bijna een sport van gemaakt, vertelt hij: “Mijn eerste winkel begon ik op mijn achttiende, samen met mijn ouders. Het was een pand dat in Rotterdam aan het eind van de straat vrijkwam waar mijn ouders al een drogisterij hadden. Op mijn 25ste heb ik in Barendrecht een drogisterij/parfumerie overgenomen. Daar zat ook een reformafdeling in. Dat paste eigenlijk niet bij ons concept, dus heb ik die naar de kelder verplaatst en heb de deuren naar de parkeerplaats opengegooid. Wat bleek: de omzet verviervoudigde, wat mnaar aangeeft dat een specialisme vaak beter is dan alles in één winkel te proppen. Drie jaar later nam ik een reformzaak in Gouda erbij, en toen twee jaar later een pand in Barendrecht vrijkwam aan overkant van mijn parfumerie heb ik daar de reformafdelking uit de kelder naar oververhuisd.
Toen kwam ik op het punt dat ik alles te koop zette. De Pour Vous was vrij snel verkocht, ik heb toen doorgegaan met de Gezond & Wel gezondheidswinkels. Rond het jaar 2000 ben ik een zaak begonnen in Hendrik-Ido-Ambacht, daarna in Zwijndrecht en Ridderkerk. en veel van die zaken heb ik inmiddels weer verkocht.
Ik neem eigenlijk een winkel over, verbouw die naar mijn inzicht en verkoop hem dan weer. allemaal zaken die we die we later ook weer verkocht hebben. Ik zit tegenwoordig ook veel in vastgoed. en met die ervaring kan ik mensen ook bijstaan.”

Nadenken over verkoop

“Het belangrijkste doel van de workshop is dat mensen gaan nadenken over hoe ze over een paar jaar hun bedrijf kunnen verkopen. Want veel ondernemers laten dat te lang liggen. Overigens maakt het voor de verkoop geen verschil of je daarna met pensioen gaat of niet. De kern is: maak je bedrijf verkoopklaar. Veel mensen denken daar pas over na als ze bijna pensioen-gerechtigd zijn. Maar als iemand last van zijn knieën krijgt zodat hij niet meer zo goed in de winkel kan staan, dan heeft die geen 3 jaar de tijd om zijn zaak verkoopklaar te maken. En dan blijkt opeens dat de winkel op de verkeerd locatie zit, of dat er bijna geen personeel meegaat, want die zijn vanwege de kosten gecanceld. Terwijl voor iemand die de winkel overneemt het personeel zijn grootste probleem is.”

Op tijd

“Het wordt een interactieve sessie, waarbij ik mensen echt ga vragen: is je winkel geschikt voor verkoop, maar ook: welke vergoedingen moet je je personeel betalen, welke lopende huurcontracten moet je voortzetten als het het níet kunt verkopen. Een andere valkuil: heb je een eenmanszaak en je stopt, dan moet je meteen afrekenen met de belastingdienst. En veel ondernemers dragen het over op de kinderen, maar dat is weer een hele andere tak van sport!
Hier kampen veel ondernemers mee – maar vaak onbewust, want ze merken het pas als het te laat is.”