Winkelstraten dit voorjaar veel drukker

De halfjaarlijkse passantentellingen van Locatus tonen een forse opleving van de drukte in de Nederlandse winkelstraten.

Deels komt dat, zegt Locatus, als reactie op corona: “In 2022 en 2023 constateerden we een voorzichtig herstel van de drukte in de winkelstraat, maar de passantenaantallen lagen eind 2023 nog steeds op maar 75% van de aantallen die we in 2019 telden”, aldus directeur onderzoek Gertjan Slob van Locatus. “Bij de tellingen van dit voorjaar zien we een forse verbetering. De passantenaantallen zijn vrijwel gelijk aan die van 2019. Dit herstel zien we echter vooral in de echte grote winkelsteden. In Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Den Bosch telden wij dit voorjaar zelfs meer passanten dan dat we voor corona deden. In kleinere steden zien we ook herstel, maar daar liggen de aantallen nog wel onder die van 2019.”

De top 3 retail hotspots zijn:
Damrak, Amsterdam – ruim 75.000 passanten
Hoog Catharijne, Utrecht – bijna 70.000 passanten
De Groote Staat, Maastricht – ongeveer 50.000 passanten
“Ondanks de herstellende passantenaantallen zien we de laatste maanden de leegstand weer oplopen, van 6% van het aantal panden in de zomer van 2023 naar nu 6,4%”, aldus Slob.

Lees HIER>> meer.