Vrijheid, flexibiliteit en toekomstgericht

Eldert Pijl: ‘Enorme Plus’

Per 1 januari is Drogisterij Pijl te Leeuwarden heropend als Drogisterij Bewust Beter. Inmiddels runt Eldert Pijl de drogisterij al bijna zes jaar en is de drogist al ruim 35 jaar een begrip in de Friese hoofdstad. De drogisterij, schoonheidssalon en pedicure staan bekend om het goede advies op het gebied van gezondheid en verzorging, en de persoonlijke aandacht voor de klant.

“Ik moet mijn eigen koers varen. Ik heb een Kruidvat en twee grote supermarkten in de straat, dus ik ga me niet focussen op de grote merken en de snelle acties: ik moet echt iets anders bieden, en niet verplicht zijn allemaal producten af te nemen waar ik de strijd niet mee ga winnen. Daartoe had ik een andere retailorganisatie nodig. Ik heb met veel leveranciers gesproken over de merken die ik wilde voeren, en die raadden me aan met UniPharma in gesprek te gaan. Die gaven me niet alleen enorm veel vrijheid, maar ik voelde me ook een gewaardeerde klant, en geen nummer. Drogist Bewust Beter is een soort mini-formule met een aantal slimme dingen, zoals een lage-prijzenprogramma en een goede folder. Ik zie nu een enorme plus, met name in dagelijkse verzorging en natuurlijke producten. Sinds begin dit jaar kan ik mijn buikgevoel volgen, gewoon leuke dingen doen, in de wetenschap dat Unipharma achter me staat met goede prijzen, een sterk assortiment en een uitgebreide service.”

Dennis Homeijer: ‘Vrijheid om te pionieren’

Dennis en Odette Homeijer namen in 2014 een bloemen- en dierenwinkel in Boekelo over en gaan nu voor weer een nieuwe uitdaging: op 15 juli opende Drogisterij Thuys in Boekelo als Drogist Bewust Beter. “Die beslissing kwam toen UniPharma ons duidelijk maakte dat je op 70 vierkante meter in onze zaak een goede drogisterij kunt ontwikkelen. We hadden ook meteen een goede klik, dus we hebben eigenlijk niet verder gekeken.

Als drogisterij zijn wij, vanwege onze bloemisterij-achtergrond, wel erg gefocust op ‘duurzaam en bewust’. Dus we hebben met UniPharma een assortiment samengesteld dat daar zo veel mogelijk aan voldoet. Je kunt niet alles duurzaam maken, maar dit appelleert echt aan onze milieuvriendelijke consument.

De eerste reacties zijn fantastisch: mensen vinden het geweldig, zo’n drogisterij in het dorp. We krijgen echt waardering terug voor onze mooie, duurzame producten. Het heeft ook de aantrekkingskracht in de dorpjes om ons heen versterkt.

We kozen voor de formule Drogist Bewust Beter vanwege de folder, de mogelijkheid om actiematig producten onder aandacht te brengen, en de competitieve prijsstelling. Verder is de verplichtingsnorm niet erg hoog, waardoor je als ondernemer wel kunt blijven pionieren.”

Yvonne Smeets: ‘DBB biedt je toekomstperspectief’

Toen Yvonne 23 jaar geleden in Nederweert begon, was ze de jongste drogiste ooit. Inmiddels heeft ze haar basis succesvol uitgebreid naar twee zaken in Eindhoven, in de wijk Stratum en aan de Heezerweg. Op 1 mei heropende Drogisterij Yvonne in Stratum als Drogist Bewust Beter.

“Ik stond voor de keus om mijn contract te vernieuwen, of naar een andere organisatie op zoek te gaan. De condities van UniPharma waren een stuk beter voor mij – in plaats van een substantieel deel af te moeten dragen, profiteer ik zelf van al mijn inspanningen en investeringen. Als je vertrouwen hebt in jouw winkel, product en vakkennis, en je kent jouw klanten, dan is die keuze ‘a piece of cake’. Dus ik wist: als ik wil switchen, dan naar Drogist Bewust Beter.

Daarnaast voel ik me prettig bij het assortiment van Drogist Bewust Beter. Ik heb een hele diverse klandizie, en daar kan dit assortiment op inspelen. Daarnaast zijn de folders echt anders dan die van de grootwinkeldrogisterijen in de straat: de UniPharma-folder is gericht op mijn publiek.

De vraag die je jezelf moet stellen is: waar wil je staan over 5 jaar? Drogist Bewust Beter is onderscheidend en niet te duur, en geeft me uitzicht op de toekomst.”