Voedingssupplementen en medicijnen, samen of niet

Wetenschappers en zorgprofessionals delen op 1 oktober wetenschappelijke kennis en ervaringen. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden op de vraag hoe de beschikbare kennis breder ingezet en benut kan worden om de gezondheid van mensen te bevorderen. Saskia Geurts, directeur NPN licht toe: ‘De sprekers belichten twee kanten van de gevolgen van interacties. Van sommige kruidensupplementen en vitamine- en/of mineralen preparaten weten we dat ze niet goed samen gaan met medicijnen, omdat ze elkaars opname of omzetting beïnvloeden of op hetzelfde systeem in het lichaam werken. Van sommige kruidensupplementen weten we bijvoorbeeld dat ze niet goed samen gaan met medicijnen, omdat ze bijvoorbeeld elkaars opname of omzetting beïnvloeden. Uiteindelijke gevolg van dit soort interacties kan een veranderd effect van een geneesmiddel zijn, zoals bijvoorbeeld bij tegelijk gebruik van het kruidensupplement valeriaan en benzodiazepine-agonisten. En andersom kunnen geneesmiddelen als maagzuurremmers bij langdurig gebruik zorgen voor vitamine- of mineralentekorten en zijn voedingssupplementen soms nodig om tekorten aan te vullen.’ Met hoogleraar Renger Witkamp, assistant professor Voedingstoxicologie Misha Vrolijk, geriater André Janse en (farma) diëtist Ilona Suurs wordt dieper in de materie gedoken.

Oog op toekomst

Doel van de inspiratiemiddag is een bredere toepassing van de gezamenlijke kennis over de interacties, wat kan leiden tot gezondheidswinst voor mens en samenleving. Ziekenhuisapotheker Rinske Pauw zal de afsluitende discussie over de toekomst leiden en praktische handvatten bieden voor meer afstemming en gezondheidswinst. Rinske Pauw: ‘Ik verwacht dat er in de zaal en online veel interactie zal plaatsvinden. Samen komen we vast tot boeiende discussies en goede ideeën om de kennis over het nut of de beperkingen van het tegelijk gebruiken van voedingssupplementen en medicijnen om te zetten in praktische aanbevelingen. Ik ben benieuwd naar initiatieven en hoe die verder opgepakt gaan worden.’

Programma, accreditatiepunten en aanmelden

Voor het volledige programma, informatie over de sprekers, de kosten en aanmelden: klik HIER>>https://www.npninfo.nl/agenda/inspiratiemiddag-tegelijk-gebruik-van-medicijnen-en-voedingssupplementen/

Samenwerking NPN met werkgroep Voeding & Farma

De werkgroep Voeding & Farma analyseert en onderzoekt interacties tussen voeding, voedingssupplementen en medicijnen. CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen), Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Wageningen University & Research zijn verbonden aan de werkgroep. De brancheorganisatie NPN, waar meer dan 100 bedrijven zijn aangesloten, heeft meerdere factsheets over interacties gepubliceerd en informeert gebruikers van voedingssupplementen en medicijnen over het tegelijk gebruik ervan.

Accreditaties

KNMG – GAIA verleent 3 accreditatiepunten voor nascholing cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijke gehandicapten).

KNMP (openbaar apotheker) verleent 2,5 accreditatiepunten.

MBOG verleent 3 accreditatiepunten, waarvan 2 algemeen medisch en 1 orthomoleculair.