Vier op vijf Nederlanders smeren zich onvoldoende in tegen de zon

Met de komst van de lente en het vaker verschijnen van de zon, worden we meer bewust van de risico’s van uv-stralen, zoals huidkanker, huidverbranding en huidveroudering. Uit een recent onderzoek* in opdracht van Kruidvat blijkt dat 90% van de Nederlanders zich bewust is van deze gevaren.

Toch beschermt niet iedereen zich adequaat tegen de zon. Slechts één op de vijf mensen geeft aan voldoende zonbescherming toe te passen, terwijl één op de drie zelden of nooit zonnebrandcrème gebruikt. Om een zo groot mogelijk aantal Nederlanders bewust te maken van het belang van goede zonbescherming, hebben KWF en Kruidvat de handen ineengeslagen.

Vergeten smeermomenten

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen er helemaal niet aan denkt om zonnebrandproducten te gebruiken op zonnige dagen. Deze ‘vergeten smeermomenten’ doen zich met name voor tijdens het winkelen (57%), op het terras (45%) of tijdens het wandelen en fietsen (42%). Bovendien vergeten zes op de tien Nederlanders zich vaak opnieuw in te smeren na het zwemmen. Daarnaast laat ruim een derde zich niet in smeren op zonnige dagen in de herfst of winter. Wanneer er wel wordt gesmeerd, worden voornamelijk de voetzolen (56%), oren (38%) en knieholtes (36%) vergeten.

Zandkorrels grootste ergernis

Er bestaan onzekerheden over de juiste hoeveelheid zonnebrandcrème die per smeerbeurt nodig is. Bijna de helft van de Nederlanders is zich er niet van bewust dat ongeveer zeven theelepels crème per smeerbeurt aanbevolen wordt. Degenen die zich zelden of nooit insmeren, geven verschillende redenen als excuus. Zo zoekt 43% tijdig schaduw, 18% vindt het een onprettig gevoel en 27% denkt dat hun huid het niet nodig heeft. Zelfs wanneer we ons wel insmeren, verloopt dit niet altijd probleemloos. De grootste frustraties zijn voor ruim zeven op de tien Nederlanders het vastplakken van zandkorrels aan de huid en het feit dat sommige plekken moeilijk te bereiken zijn, zoals de rug (58%). Zeven procent van de Nederlanders smeert om deze reden nooit hun rug in.

 

Bron: Careality