Veiligheid van tanden bleken onderzocht

Van speciale tandpasta’s tot gels, strips en mondspoelingen, er zijn talloze producten op de markt die beweren je tanden witter te maken. Maar hoe effectief zijn ze echt, en zijn ze veilig? Professor Dagmar Else Slot, een vooraanstaande expert in mondzorgpreventie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, legt een en ander uit.

Zo legt professor Slot uit dat thuisbleekmiddelen doorgaans op drie verschillende manieren werken: ze schuren, bleken, of beïnvloeden de reflectie van tanden. Whitening-tandpasta’s richten zich meestal op een combinatie van deze technieken. Ze bevatten vaak schuurmiddelen zoals silica, zuiveringszout of zelfs houtskool, bedoeld om oppervlakkige verkleuringen door bijvoorbeeld koffie, thee, wijn en roken te verwijderen. Daarnaast bevatten deze tandpasta’s vaak blauwe kleurstoffen, die tanden witter doen lijken door blauw-wit licht te weerkaatsen. Volgens Slot zijn deze producten over het algemeen veilig en blijkt uit onderzoek dat ze de tanden enigszins witter kunnen maken.

Tandenbleekset

Voor een grondigere aanpak kunnen consumenten tandenbleeksets gebruiken met een peroxidegel. Deze gel wordt aangebracht op een bitje dat gedurende enkele uren op de tanden wordt geplaatst. Hierbij wordt niet alleen het glazuur gebleekt, maar ook het onderliggende tandbeen. Het effect is echter beperkt omdat bleekmiddelen agressieve chemische stoffen zijn en daarom aan strenge Europese regelgeving zijn onderworpen. Het toegestane percentage bleekmiddel in doe-het-zelfkits is beperkt tot maximaal 0,1 procent, waardoor ze vaak weinig effectief zijn. Alleen tandartsen en mondhygiënisten die in een tandartspraktijk werken, mogen met hogere percentages bleekmiddel werken, tot maximaal 6 procent.

Blauw ledlicht

En wat te denken van de populaire bleeklepels met blauw ledlicht om het bleekmiddel te ‘activeren’? Uit onderzoek blijkt dat dit blauwe licht geen significante bijdrage levert aan het bleekproces. Tandartsen en mondhygiënisten adviseren bovendien om niet zelf te experimenteren met huishoudelijke middeltjes zoals citroenzuur of schuurmiddelen, noch met producten van buiten de Europese Unie. De effectiviteit van deze methoden is niet wetenschappelijk bewezen, en het risico op beschadiging van tanden en tandvlees is aanzienlijk.

Kortom, terwijl er verschillende producten beschikbaar zijn om je tanden witter te maken, is het belangrijk om bewust te zijn van de veiligheid en effectiviteit ervan. Raadpleeg altijd een tandarts of mondhygiënist voor professioneel advies voordat je besluit je tanden thuis te bleken.

 

Bron: Kijkmagazine