Van me-too naar innovatie

Healthypharm is het OTC merk van Centrafarm Consumer Healthcare. Van origine is Healthypharm BV opgericht om OTC registraties aan retail organisaties te vermarkten. Healthypharm als een eigen generiek label (HTP)  en het leveren van Private labels voor diverse ketens binnen de apotheek-, drogisterij- en supermarkt branche. De afgelopen 24 jaar heeft Healthypharm zich ontwikkeld tot een volwaardig OTC label, dat als interessant alternatief ingezet wordt naast A-merk leveranciers.

Dat doet Healthypharm als onderdeel van Centrafarm, dat een dochterbedrijf is van de multinational Stada.

Als Commercial Lead van de Business Unit Consumer Healthcare is Erik Pruijsen verantwoordelijk voor alles wat met OTC, Private Label en Brands te maken heeft. Samen met Tessy Akkermans (Commercieel Medewerker), Cindy Bastiaansen (Brand Manager) en Wesley Kees (Product Manager) is het Consumer Healthcare team compleet.

“We leveren veel private labelproducten aan onder meer Etos, Albert Heijn, DA, Benu Apotheken, Serviceapotheek en Idyl. Maar we zijn meer dan dat: Healthypharm heeft zich ontwikkeld tot een echt OTC-merk”, aldus Pruijsen. “De kracht van Healthypharm is dat het breed in de markt staat, en dat we, zeker binnen de zelfstandigenmarkt van drogisten en apothekers, een belangrijke aanvulling vormen op het private label.

Healthypharm (HTP label) is bewust geen A-merk en zal dat ook nooit worden, zegt Pruijsen: “We zijn een merk dat op het generieke vlak een interessant alternatief biedt. Een no-nonsense merk dat zich positioneert naast het A-merk. Daarom focussen wij ons op het samen met onze handelspartner in de markt zetten van producten. Healthypharm is het meest brede generieke OTC label in Nederland, en heeft ook de meeste registraties in huis op geneesmiddelengebied. In het verleden werd Healthypharm vooral als “me too” company gezien. Tegenwoordig vraagt de markt ook innoverend te zijn. Productontwikkeling en innovatie zijn van groot belang, dit is dan ook een speerpunt binnen onze organisatie. Als onderdeel van Stada, hebben wij de mogelijkheid zowel ontwikkeling als registratie te bieden.

Enthousiasme

Dit jaar heeft Healthypharm de KOMEET Award verdiend dankzij een razendsnelle omzetgroei. Waar is die aan te danken?

“De coronacrisis heeft ons geen windeieren gelegd”, zegt Pruijsen. “Ik denk dat we een deel van onze groei te danken hebben aan het tekort aan paracetamol dat vorig jaar ontstond. Maar het hele landschap daagt uit om vernieuwend te denken, en je kunt een boost maken in een veranderende markt en consumenten gedrag. In de komende jaren zal preventieve gezondheid daarin een grotere rol gaan spelen. De award is voor ons niet zozeer een bevestiging dat we op het goede pad zijn, maar een motivatie om er gefocust en met enthousiasme mee door te gaan.”

Brands

Centrafarm Consumer Healthcare introduceert een aantal nieuwe merken, waaronder een productrange voor voedselintolerantie (de merken DOASIN, Fructosin en Lactosolv). En de pipeline is goed gevuld, dus neem zeker een kijkje op www.centrafarm.nl.

De uitreking van de award zie je op deze vlog.