Van Loon hofleverancier

Drogisterij Van Loon, met een vvo van circa 120 vierkant meter, is gelegen aan het dorpsplein in het hart van Oude-Tonge. Het is in 125 jaar uitgegroeid tot een drogisterij met letterlijke naam en faam. Dat is te danken aan vier generaties Van Loon, en Eef heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.

_x000D_
_x000D_

Eef haar passie is gezondheid: ze geeft drukbezochte workshops, waarmee ze haar klanten ervan bewust wil maken wat de natuur voor de gezondheid kan doen. Ze wordt echt gezien als een autoriteit op het gebied van gezondheid. “Als iemand een kwaal heeft, dan gaan ze ‘even bij Eef’ langs”, zegt ze. “Dat vind ik een groot compliment. Zelfs de huisarts verwijst mensen wel eens naar onze drogisterij. En dus zeggen veel klanten: ‘de dokter stuurt me toch hierheen, dus ik kom maar meteen’. Kennis overdragen vind ik ontzettend leuk, als ik losga dan kan ik wel een half uur vertellen.”

_x000D_
_x000D_

Drogisterij Van Loon is een echte dorpsdrogist, zegt Eef: “Je kent je vaste klanten goed, we nemen uitgebreid de tijd voor ze en je kunt ook nog eens navragen hoe het nu met een bepaalde klacht is afgelopen.” 

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Familie

_x000D_
_x000D_

Eef werd boven de winkel geboren: “Mijn moeder beviel in onze woning, hierboven, en vanaf dat ik kon lopen kwam ik in de winkel. Toen ik met mijn neus boven de toonbank uitkwam, zei ik: ‘die winkel is van mij’. Sinds 1992 run ik de zaak, mijn man doet ook heel veel maar dat gebeurt allemaal achter de schermen.”

_x000D_
_x000D_

Ze is een nicht van Marinus van Loon, ook geen onbekende in de drogisterijwereld. “Diens vader is op dit moment de oudste nog levende Van Loon die in de drogisterij gewerkt heeft.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Dossier

_x000D_
_x000D_

Op donderdag 13 juli werd Eef verblijd met de uitreiking van het predikaat Hofleverancier, overhandigd door de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, en in aanwezigheid van de burgemeester van Goeree Overflakkee. trots prijkt het predikaat nu op de pui.

_x000D_
_x000D_

Hoe kwam het tot deze toekenning? “Je moet het zelf aanvragen”, zegt Eef. “Ik had er niet eerder aan gedacht, maar tijdens ons 120-jarige jubileum werd ik erop geattendeerd dat het tot de mogelijkheden behoorde – maar dan wel pas als we 125 jaar bestonden. Nou, toen ik het navroeg kon het inderdaad, maart je moet nog wel een heel dossier aanleveren hoor – ze vragen nog net niet je pincode.”

_x000D_
_x000D_

Eef ziet het als een koninklijke onderscheiding voor haar bedrijf, “maar het is ook de kroon op het werk van  mijn voorzaten. Dat het nu op de gevel hangt, betekent niet alleen een kwaliteitswaarborg voor mijn winkel, maar ook flink wat publiciteit. Natuurlijk doe ik daar wat mee – we hebben elke maand een folder met een jubileumactie.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_
_x000D_

Gaper

_x000D_
_x000D_

Naast het predikaat Hofleverancier ontving Eef die dag nog een andere oorkonde, ditmaal uit handen van Nicole Hoetjes, secretaris van de KNDB. Hoetjes roemde Eef om haar betrokkenheid, haar vertrouwen in haar eigen kracht, haar klanten en haar visie. “Het bestuur van de KNDB heeft dan ook besloten haar de KNDB-Gaper te overhandigen. Die symboliseert de bijzondere band tussen de KNDB en de verkrijger van de Gaper, die model staat voor het vak van drogist.”

_x000D_
_x000D_

 

_x000D_