Uitreiking James Lind Prijs 2021 

Grootswagers kreeg de wetenschapsprijs voor het onderzoek ‘Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrij vertakte aminozuren en ursolzuur voor ondervoede ouderen’. In het onderzoek werd aangetoond dat een belangrijke vooruitgang in fysiek functioneren van ouderen kan worden geboekt door slimme inzet van fysiologisch actieve voedingsstoffen in drinkvoedingsproducten. De leden van de onafhankelijke vakjury, bestaande uit vijf personen, zijn lovend over het onderzoek. Ze noemen het ‘een fascinerende bevinding met een klinisch groot potentieel’ en zien dat de ‘meerwaarde van suppletie met het aminozuur ursolzuur en vitamine D wordt bewezen’.

Vezels

Rijnaarts pakte de award voor de toepassing ‘Personalized Nutrition & Health Living Lab more Fiber: Vezel-Up studie’. De toepassing van Rijnaarts et al. biedt Nederlanders een persoonlijk digitaal voedingsadvies, met behulp van algoritme, om meer vezels te eten. De vakjury is enthousiast: ‘het is mogelijk zeer relevant omdat een te lage vezelinname geassocieerd is met een hoger risico op hart- en vaatziekten’ en ‘het past perfect in de patiëntgerichte behandelingen waar we steeds meer naartoe bewegen.’

Gezondheidswinst

De James Lind Prijs is een wetenschapsprijs die in het leven is geroepen door NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen. De onderscheiding erkent en ondersteunt wetenschappelijke onderzoeken naar fysiologisch actieve (voedings)stoffen en moedigt toepassingen ervan in de praktijk aan die de samenleving gezondheidswinst kunnen opleveren.

Naast een award en een oorkonde ontvingen Grootswagers en Rijnaarts een cheque ter waarde van € 10.000,-, te besteden aan nader onderzoek naar de rol van fysiologisch actieve (voedings)stoffen. De winnaars worden aangemoedigd om door te gaan met baanbrekende onderzoeken en effectieve toepassingen in het dagelijks leven.

Meer informatie over de winnaars, de nominaties, de leden van de vakjury en de James Lind Prijs 2021: https://www.npninfo.nl/jameslindprijs/