Toename interne fraude

De detailhandel is bezorgd over een toename van de interne fraude door medewerkers. Dat blijkt uit het Waarschuwingsregister van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). Voorzitter Joop Atsma overhandigde het eerste exemplaar van het jaarverslag 2023 aan demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën.

Het Waarschuwingsregister van de stichting FAD werd vorig jaar ruim 225.000 keer geraadpleegd door aangesloten retail bedrijven. In deze lijst worden mensen geregistreerd die bewezen intern gefraudeerd hebben. Dit leverde 405 treffers op. 
 “In 2023 vielen er 220.000 medewerkers onder de werkingssfeer van het register. Dit aantal ligt in het verlengde van het aantal binnen de sector werkzame personen. In 2023 kwam het aantal registraties in het FAD-register uit op 405. Nadat het aantal registraties de afgelopen jaren daalde, loopt het aantal weer snel op en is het percentage weer terug op het niveau van voor de COVID-periode. Dit baart de sector zorgen”.
En er speelt nog meer. Thema’s waarmee de detailhandel steeds meer te maken gaat krijgen zijn naar verwachting hervorming van de arbeidsmarkt, duurzaamheid en ook agressie en geweld op de winkelvloer. 
“De creativiteit van de retailers wordt steeds weer op andere gebieden op de proef gesteld”, verduidelijkt Sylvia Torn, woordvoerder van Stichting FAD.

Register

“Het Waarschuwingsregister is en blijft een belangrijk instrument in het fraude-preventiebeleid binnen de detailhandel. Winkeldiefstal en interne fraude kosten de ondernemer jaarlijks vele miljoenen. Het register helpt de winkelbedrijven om fraude buiten de deur te houden”, aldus Torn. Iemand komt in het Waarschuwingsregister als er sprake is van bewezen fraude en ontslag en hiervan aangifte is gedaan bij de politie. Een frauderende winkelmedewerker riskeert bij overtreding van de regels voor een periode van een, twee, drie of vier jaar in het register te worden opgenomen. Onder interne fraude wordt diefstal, verduistering, valsheid in geschrifte of oplichting verstaan. De data in het register kunnen alleen door bij de FAD aangesloten deelnemers worden gecheckt.

Onderbouwing

Consequente aanpak van interne fraude en toepassing van het Waarschuwingsregister zorgt voor een preventieve werking. De cijfers in het jaarverslag onderbouwen dat het werk van de FAD ervoor zorgt dat de schade als gevolg van interne fraude sterk wordt teruggedrongen. Iedere treffer in het register betekent immers dat mogelijke schade wordt beperkt. Voor de winkelier heeft het register een dubbele werking: zowel preventief als repressief.

De cijfers op een rij

Aantal registraties in Waarschuwingsregister 405
Aantal treffers fraudeurs 405
Aantal aangesloten MKB-bedrijven 895
Aantal aangesloten grootwinkelbedrijven 83
Aantal werknemers bij aangesloten bedrijven 220.000