Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg, nieuwe juryvoorzitter Beste Zelfzorgadviseur

Tijn Kool, sinds vorig jaar hoogleraar Passende Zorg aan de Radboud Universiteit/Radboudumc in Nijmegen, is aangekondigd als de nieuwe juryvoorzitter voor de verkiezing van de Beste Zelfzorgadviseur. Hij neemt het stokje over van Ruud Coolen van Brakel, die de afgelopen tien jaar als juryvoorzitter een grote rol speelde in deze verkiezing.

De verkiezing van de Beste Zelfzorgadviseur is bedoeld om de kennis en kunde van drogisterijmedewerkers te laten zien. Op 22 mei zal Tijn Kool voor het eerst de jurygesprekken met de finalisten leiden. Als hoogleraar Passende Zorg ziet hij een sterke verbinding met zijn rol als juryvoorzitter: “Tijdens de jurydag praten we met bevlogen vakmensen die graag laten zien hoe belangrijk het is om klanten goed voor te lichten over gezondheid en zelfzorg. Dit past naadloos bij mijn leeropdracht.” Hij benadrukt het belang van zelfzorg, vooral gezien het arbeidsmarkttekort, en moedigt aan om bij gezondheidsvragen Thuisarts.nl te raadplegen voordat men naar de huisarts gaat.

Drogisterijbranche

De hoogleraar heeft eerder samengewerkt met de drogisterijbranche tijdens de Maagcampagne van 2023, waarbij klanten werden gewezen op het gebruik van lichtere maagzuurbinders in plaats van zwaardere middelen. Hij benadrukt het belang van deskundig advies in de drogisterijen en is kritisch op het idee van zwaardere zelfzorgmedicatie via supermarkten of benzinestations, geleid door een ‘iPad-drogist’.

Proactieve adviesgesprekken

Tijn Kool zal als juryvoorzitter letten op hoe de finalisten omgaan met proactieve adviesgesprekken, waarbij hij de balans tussen deskundigheid en klantwaardering benadrukt. Ook zal hij in gesprek gaan over de passie en expertise van de kandidaten in zelfzorggeneesmiddelen. De verkiezing wordt gezien als een platform om de rol van de drogist als gezondheidsadviseur te benadrukken en de kennis en kunde binnen de branche te vieren.

Bron: cbd.nl