The Body Shop failliet door financieringstekort van 100 miljoen

De Britse cosmeticaketen The Body Shop heeft dit jaar het faillissement aangevraagd als gevolg van een financieringstekort van meer dan 100 miljoen pond (116 miljoen euro). Dit tekort ontstond nadat een belangrijke kredietverstrekker zich had teruggetrokken en de nieuwe eigenaar niet kon zorgen voor herfinanciering.

Volgens rapporten van The Telegraph werd de zakenbank HSBC, die onder de vorige eigenaar, Natura & Co, krediet verstrekte aan The Body Shop, terughoudend nadat Natura & Co had besloten het bedrijf te verkopen. HSBC had naar verluidt anderhalf jaar vóór de verkoop al aangegeven zich terug te willen trekken als kredietverstrekker.

Interne bronnen suggereren dat Natura & Co de nieuwe eigenaar, Aurelius, niet op de hoogte heeft gebracht van het vertrek van HSBC als kredietverstrekker. Hierdoor ontstond onder het eigenaarschap van Aurelius een tekort van 100 miljoen pond, bijna de helft van het bedrag dat Aurelius voor de overname van The Body Shop heeft betaald.

Herstructureringsproces

Dit financiële tekort leidde ertoe dat The Body Shop slechts drie maanden na de overname onder curatele werd geplaatst. Momenteel werkt het bedrijf aan een herstructureringsproces, waarbij voorstellen worden gedaan aan de schuldeisers om over een bepaalde periode terugbetaald te worden terwijl de activiteiten van het bedrijf worden voortgezet.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België faillissement hebben aangevraagd, zijn de winkels in Nederland nog steeds open, maar blijft de webshop gesloten.

Bron: Retailtrends.nl