Als afslankmiddel zou Ozempic t volgens een woordvoerder van het CBG wel werken, maar verdwijnt het effect meteen als het niet meer gebruikt wordt.

Tekort diabetesmedicijn duurt nog het gehele jaar

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat het wereldwijde tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic nog het gehele jaar zal duren. Dit tekort zou zijn ontstaan doordat de vraag hierna de afgelopen tijd snel is gestegen. Daar komt bij dat het ook vaak als afslankmiddel wordt gebruikt, ondanks dat het door de medicijnautoriteiten daarvoor niet is goedgekeurd.

In Nederland is Ozempic alleen goedgekeurd voor mensen met diabetes en derhalve voornamelijk voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Er zijn 1,1 miljoen Nederlanders met deze diagnose. Het medicijn is zonder toezicht van een arts niet te gebruiken, zo waarschuwt het CBG.

Helaas wordt Ozempic op sociale media volop aangeprezen, zoals door Elon Musk, eigenaar van Twitter. Op sociale media wordt het middel de hemel in geprezen als wondermiddel om af te vallen terwijl het daarvoor niet gebruikt zou moeten worden.

Tweede Kamer

Als afslankmiddel zou het volgens een woordvoerder van het CBG wel werken, maar verdwijnt het effect meteen als het niet meer gebruikt wordt.

Intussen is Ozempic niet het enige medicijn waaraan een tekort is ontstaan. Apothekersorganisatie KNMP registreerde vorig jaar ruim 1500 medicijntekorten. Alle reden waarom artsen en apothekers in een brief aan de Tweede Kamer hebben verzocht om te komen tot een oplossing voor het almaar groeiende tekort aan medicijnen in Nederland.

Bron: NOS