Supplement van het Jaar verhoogt bewustwording

Ieder jaar brengen duizenden consumenten hun stem uit. Dat kan online via de website van Supplement van het Jaar, of tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs. Op deze locatie wordt op de openingsdag, 6 februari, het meestgekozen Supplement van het Jaar 2020 bekendgemaakt.

De keuze voor het meest populaire supplement viel achtereenvolgens van 2017 tot 2019 op vitamine D, magnesium en kurkuma.

“Er zijn trends te herkennen die jaarlijks weer terugkomen”, aldus directeur Saskia Geurts van de NPN: “Opvallend is dat vitamine D en magnesium in alle drie de jaren in de top drie staan. Kurkuma stond in 2017 nog niet eens in de top vijf, maar het jaar erna is het kruid al gestegen naar plek drie. Visolie en multivitaminen komen ook jaarlijks terug in de top vijf.”

Preventie

Uit recent onderzoek van Motivaction komt naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders (63%) regelmatig vitaminen en mineralen als supplement op de voeding gebruikt, en 37% zo nu en dan. Het onderzoek toont aan dat de voedingssupplementen vooral worden genomen ter preventie van toekomstige ziekte.

“Dit sluit aan op de antwoorden van de stemmers in 2018, waarbij door 30% werd aangegeven dat een supplement werd gebruikt om te werken aan de algemene gezondheid en 24% om te streven naar een beter weerstand.”

Motivaction toont verder nog aan dat probiotica, kruiden, visolie en andere fysiologisch actieve stoffen uit voeding naast de vitaminen en mineralen, veel worden toegevoegd aan de dagelijkse voeding.

Bijdrage

De verkiezing van het Supplement van het Jaar is meer dan ludieke campagne voor supplementen, zo maakt Geurts duidelijk: “De Voedselconsumptiepeiling van het RIVM wijst uit dat calcium, ijzer, vitamine A, B2, B, C en foliumzuur nog weinig ingenomen wordt in Nederland. De jaarlijkse verkiezing rondom supplementen kan de Nederlander bewust maken van de voedingssupplementen die er zijn en hoe deze een bijdrage kunnen leveren aan de algemene gezondheid. Er valt dus nog winst te behalen in het bewustzijn van het publiek rondom de voordelen van supplementen. Hopelijk zien we deze nog weinig gebruikte supplementen meer terug in de komende uitslag van de verkiezing!”