De NCV stelde recentelijk in een persbericht dat het gebruik van lippenbalsem niet gevaarlijk is. Dit was een antwoord op berichten dat het gebruik van lippenbalsem ziekmakend zou kunnen zijn. De oorzaak zou ‘m zitten in minerale oliën (ook wel MOSH genoemd) die sporen van Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH) zouden bevatten. Nu vormen deze MOAH in gewone cosmetica geen probleem, maar ‘wanneer de MOAH niet aan de zuiverheidseisen voldoen, zou de kans op het ontwikkelen van ziekten zoals kanker groter kunnen zijn’. Reden om terughoudend met de mineralen om te gaan – en dat gebeurt volgens testen van Test-Aankoop (het Belgische equivalent van onze Consumentenbond) niet altijd.
_x000D_
_x000D_
Veilig
_x000D_
_x000D_
Volgens de NCV zijn lippenbalsems wel degelijk volledig veilig, aldus medewerker scientific and regulatory affairs van de NCV Lisa Sligting: “Cosmeticafabrikanten voegen uitsluitend minerale oliën van hoge kwaliteit toe, en deze minerale oliën worden al meer dan honderd jaar veilig in cosmetica gebruikt. MOAH worden niet als ingrediënt toegevoegd aan lippenbalsems en daarom worden ze ook niet vermeld in de ingrediëntendeclaratie.”
_x000D_
_x000D_
Lippenbalsems moeten ook voldoen aan strenge veiligheidseisen, stelt Sligting: “De belangrijkste eis is wel dat ze, net als alle andere cosmeticaproducten, veilig kunnen worden gebruikt bij de dagelijkse verzorging. De minimale hoeveelheid MOAH die soms na zuivering van de minerale olie (MOSH) als sporen achterblijft, is via wetenschappelijk onderzoek veilig bevonden voor de gezondheid van consumenten. In de hoeveelheden waarin de stof in lippenbalsems soms voorkomt, is dan ook géén sprake van een mogelijk negatief effect op de gezondheid.”
_x000D_
_x000D_
Ingewikkeld
_x000D_
_x000D_
De NCV betreurt de publiciteit rondom het onderzoek van Test-Aankoop dat zou aantonen dat er gevaarlijke stoffen in producten zitten. “Het is bekend dat er mogelijk gevaarlijke stoffen in op MOSH gebaseerde bestandsdelen kunnen zitten. Daarom moeten ze aan strenge veiligheidseisen voldoen”, zegt Sligting. “Volgens de Belgen is het onduidelijk of fabrikanten zich aan die eisen houden, maar dat is een ingewikkelde inhoudelijke discussie waarbij je gegevens nodig hebt van fabrikanten. De Vlaamse consumentenbond houdt zelf een flinke slag om de arm en slechts spreekt van mógelijke gevaarlijke stoffen.”
_x000D_
_x000D_
Geen grote onrust
_x000D_
_x000D_
Heeft de ophef effect gehad op de verkoop van lippenbalsem? De NCV vermoedt dat de schade beperkt is gebleven, aangezien ze niet veel vragen hebben gekregen vanuit de drogisterijenbranche. “Dat geeft aan dat er niet duizenden consumenten terug naar winkel zijn gegaan met vragen, want dan was er meer onrust geweest”, zegt Sligting. “We zijn er zelf redelijk druk mee geweest, maar we hebben gelukkig geen grote onrust in de markt zien ontstaan. De impact op de omzet is voor ons lastig te bepalen. Het lijkt een storm in een glas water, waarschijnlijk hebben zij het niet substantieel gemerkt.”
_x000D_
_x000D_
_x000D_