‘Ruim twee derde van de retail is open’

De belangrijkste conclusie is dat meer dan 70% van de ketens op een of andere manier open is. Ruim 40% is open zonder verdere beperkingen* (natuurlijk met inachtneming van de RIVM-regels). De overige 30% heeft de openingstijden aangepast, heeft niet alle winkels open of doet alleen aan bezorgen en afhalen (bij de horeca).

Zelfstandige retailers

Op basis van het beleid van formules en op basis van de regels van de overheid kan ook een inschatting gemaakt worden voor een deel van de zelfstandigen.

Zeker dicht: Massagesalons, musea en partycentra zijn zonder twijfel allemaal gesloten. Dat betekent dat iets meer dan 32.000 zelfstandige retailers volledig dicht zijn.

Zeker open: Bakkers, slagers en supermarkten zullen vrijwel allemaal open zijn. “Met redelijke zekerheid kunnen we dus zeggen dat ruim 33.000 zelfstandigen op een of andere manier open zijn”, aldus directeur van Locatus Gertjan Slob. “Van de overige 85.000 weten we het niet met zekerheid. Maar als we de verhoudingen van de formules in dezelfde branche doortrekken, dan zijn er van de 85.000 verkooppunten nog zo’n 62.000 op de een of andere manier open.”

Omzet

Helaas is normaal open iets heel anders dan normale omzet, benadrukt Slob: “Onze inschatting geeft een indruk hoe de winkelstraten er nu uitzien. Dat twee derde nog open is doet dus niets af aan de enorme problemen waar een groot deel van de Nederlandse retail nu mee wordt geconfronteerd.”

De uitgebreide blog van Gertjan Slob is HIER>> te lezen.