Het Radboudumc maakte vandaag bekend dat de mondkapjes op patiëntenzorglocaties nog niet afgeschaft zullen worden.

Radboudumc wacht met afschaffen mondkapjes

Op vrijdag 10 maart kwam in het nieuws dat het kabinet heeft besloten om per direct alle coronamatregelen af te schaffen. Het Radboudumc maakte vandaag bekend dat de mondkapjes op patiëntenzorglocaties nog niet afgeschaft zullen worden. Daarmee zal gewacht worden tot maandag 27 maart, als de besmettingspiek van griep én corona naar verwachting achter ons ligt.

Nog even niet

Het Radboudumc heeft zich de afgelopen drie jaar ingespannen om kwetsbare patiënten te beschermen en ziekteverzuim onder medewerkers te beperken, zodat zij zorg kunnen blijven verlenen. Met de huidige besmettingspieken van griep en corona zou dat maar net lukken. Alle reden om nu nog even niet over te gaan tot het afschaffen van mondkapjes.

Op 27 maart zal het verplichte mondkapje op poliklinieken en (verpleeg)afdelingen verdwijnen. Vanaf dat moment zal aan eenieder met klachten die passen bij een luchtweginfectie of verkoudheid, verzocht worden thuis te blijven als dat kan. Wie toch naar het Radboudumc moet komen, wordt verzocht om een mondkapje te dragen. Deze zullen daartoe bij de ingangen worden verstrekt.

Gezondheidsvragen

Aan patiënten die voor een opname komen, zullen ook na 27 maart enkele gezondheidsvragen gesteld worden om te bepalen of een PCR-test nodig is. In afwachting van de testuitslag en bij een positieve coronatest worden patiënten in isolatie genomen, zoals dat ook gebeurt bij bijvoorbeeld griep.